Teraz jest Pt maja 16, 2025 12:15 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 428 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr paź 07, 2015 7:29 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

widzę, że to klasyka gatunku "przeboje z wetami" ? bo po naszych aktualnych przejściach wniosek mam jeden, nie można bezkrytycznie przyjmować tego co mówi wet, i jednak konsultacje są cenne. Gizmowi też chciał wet operować podniebienie ... nie zgodziłam się. Gizmo ma 6 lat i bez problemu robi 15 km spacery. Hitem było jak go dwóch wetów leczyło na problemy żołądkowe :shock: a okazało się, że przerost gruczołu prostaty. (nadmienię, że każdy z tych dwóch wkładał mu palec w d***- pewnie jakoś się to badanie nazywa;), zaczynam myśleć, że dla przyjemności... tylko nie wiem czyjej )
Każdemu życzę cierpliwości i wytrwałości !!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 08, 2015 1:10 pm 

Dom stały (1 pies) Transport

Jola napisał(a):
Poza tym weterynarze z doświadczenia wiedzą, że jeżeli szczeniak ma mocno ciasny nos, to tylko korekta skrzydełek i poszerzenie kanałów nosowych uratuje go przed przerostem podniebienia.

Jola, tutaj też można by dyskutować. Nasza Madzia w tej chwili ma prawie pół roku. Dziurek w nosie praktycznie brak i jeden doktor X stwierdził, że korekta skrzydełek to sprawa priorytetowa bo będzie właśnie tak jak piszesz.
Ale ja postanowiłam poczekać. Madzia nie ma żadnych problemów z oddechem, nie chrapie, nie charczy. Serduszko OK. Jadąc do okulisty z Jaśką (mopsem) zabraliśmy Madzię ze sobą, tak w ramach socjalizacji a że okulista znany to i wiedzę ma, poza tym to również chirurg który zajmuje się rasami brachycefalicznymi. Obejrzał sobie Madzię (miała wtedy 4 m-ce) i stwierdził, że faktycznie dziurki w nosie są praktycznie żadne ale ona rośnie, rośnie głowa, rozwija się układ kostny i przede wszystkim rosną chrząstki. Chrząstki rozwijają się do 9-go miesiąca życia i wtedy dopiero tak naprawdę można podjąć decyzję czy korekta skrzydełek jest potrzebna. Teraz na dniach jedziemy na kontrolę bo jeszcze w wieku 6 m-cy chciał doktor obejrzeć jak to się rozwija.
No chyba że wcześniej będą problemy wtedy oczywiście nie ma na co czekać.
Faktycznie poszukałam sobie w necie, poczytałam i mądre artykuły mówią w ten sam sposób co doktor. Czasem warto poczekać bo młody pies często "wyrasta" z tych problemów.

Tak naprawdę każdy przypadek jest inny i indywidualny. I to, żeby mieć dobrego zaufanego i znającego rasę weta to podstawa.
A niedouczeni weci faktycznie bardzo często chcą robić korekty bo to modne i lepiej zrobić. Są tez tacy, którzy idą w inna stronę a my im ufamy bo nie mamy wystarczającej wiedzy i wtedy jest dramat.
Dlatego ja powtarzam i zdania nie zmienię. Rasy brachycefaliczne nie są dla laików. CZego my nie spaprzemy to spaprze niedouczony wet.

Skoro jesteśmy w temacie to jeszcze chciałabym wiedzieć co z nosem Gabrysi?? Tam był ogromny problem, pies się dusił, kilka razy ratowałam ją przed uduszeniem. Cieszę się niezmiernie, że DS nie musi tego przechodzić bo jestem pewna, że nie dałby rady bo wtedy człowiek zwyczajnie panikuje. Ale bagatelizowanie tego o co prosiłam jest niepoważne. Na co czekają? Na to, że podniebienie i kieszonki krtaniowe odrosną ??

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 08, 2015 10:57 pm 

Dom stały (2 psy) Transport

Yola jest już dorosłym psem, niestety nos jej już się nie zmieni :( została umówiona na diagnostykę i jeżeli weterynarz stwierdzi, że wymaga operacji, będzie miała wykonaną korektę plus poszerzenie kanałów.

Mamy prośbę do Was o pomoc w transporcie małej z Warszawy do Krakowa lub do Bielska - Białej.

Monia, tak jak już mówiłam ;) Gabrysia będzie miała zrobiony nos, z tym że trzeba troszkę odczekać. Ona w niedługim czasie miała dwie narkozy. Organizm musi trochę odpocząć i zregenerować siły. Zgodnie z umową nos ma być "naprawiony" i my tego dopilnujemy :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 12:04 am 

Marynarz

Nie pozostaje mi nic innego, jak podpisać się pod wpisem Joli, odnośnie noska i jego "naprawy", oraz dołączyć do prośby w sprawie transportu.
Niestety ze względu na pracę, nie mam możliwości jechać osobiście z małą do Bielska-Białej w umówionym terminie. Staram się jak mogę, ale to jest ponad moje możliwości. Jako że jest to 350 km, co w dwie strony daje 700, technicznie nie dam rady nawet jej zawieźć.
Pojechać po Yolkę juz będę mógł sam, bo to będzie sobota (24.10), i mam wolne.
Czy ktoś jest w stanie nam pomóc?

Kilka słów o małej.
Jest dobrze. Przez tydzień czasu, przybrała na wadze 1,4 kg. Uszka wyglądają juz ładnie. Od wczoraj przyjmuje tez tabletki na tarczycę. Zaczyna się już "interesować" zabawkami :-) czyli jest coraz lepiej :-)
Uwielbia jazdę samochodem. Jej balans ciałem na zakrętach mnie rozwala :-) robi to tak jakby jeździła całe życie :-) teraz słodko śpi, niestety dziś na kocyku, bo swoje łóżko zasikała :-/

Dobranoc! ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 12:12 am 

Nie orientuje się w sprawach noskowych aż tak dobrze, ale może skoro jest problem z transportem to warto poszukać tutaj na miejscu specjalisty w sparach noskowych. Przecież w Warszawie też ktoś taki musi być, klinikę mogę polecić w Pruszkowie, Karusia je uwielbia a dziewczyny zawsze wiedzą co robić. Z całą moją 4 tam chodzę, a moje psiaki mają całą gamę problemów zdrowotnych co jeden co coś innego.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 12:16 am 

Boże chyba mam myśl!! Kiedy jest transport w stronę bielsko bialej?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 12:24 am 

Marynarz

OLAO napisał(a):
Boże chyba mam myśl!! Kiedy jest transport w stronę bielsko bialej?

Najlepiej gdyby to był czwartek 22.10. Wtedy w piątek zabieg, i w sobotę mógłbym jechać po Małą .

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 12:33 am 

No chyba mam!!! I to z punktu A do prawie B Ale to chyba jakieś 30 km będzie to coś się wymyśli! Trzymajcie kciuki, pogadam z kim trzeba i dam znać :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 12:42 am 

Marynarz

Byłoby super ! :) Czekamy na info :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 9:45 am 

Przepraszam Yolande za moje upośledzenie umysłowe względem zapamiętywania nazw miast. Oczywiście ze pomyliłam bielsko biala z bialymstokiem :(

Jeszcze coś pokombinuje ! :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 10:46 am 

Marynarz

Yolanda wybacza, i liczy na to, że może jednak uda jej się z kimś zabrać :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 11:10 am 

Marynarz Dom stały (2 psy)

W Warszawie jest wybór dobrych klinik i gabinetów weterynaryjnych. Miałam info od dr Zurawskiego z MAXIWETU (Ursynów- Stokłosy) o lekarzu z SGGW , który specjalizuje się w Noskach i podniebieniu, ale zapomniałam nazwiska. Na SGGW konsultacja to koszt 40 złotych i byłam osobiście w gabinecie przez godzinę u lekarza ortopedy z Krokietem. Uzyskałam kompletną opinię o jego stanie zdrowia i kontaktu do innych z poleceniemdla konkretnego przypadku choroby - szacunek dla specjalistów z SGGW .

W moich rejonach Warszawy polecam klinikę ARSWET na Gocławiu- chirurg dr nauk weterynaryjnych - duże doświadczenie i narkozy dla buldogów, specjalne i bez wymiotów po zabiegu - co jest baaardzo ważne przy szwach w każdej części ciała pieska. Operuje noski i podniebienie i kieszonki krtaniowe też.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 12:41 pm 

Marynarz

Dzięki serdeczne za podsyłane kontakty i polecenia lekarzy. Jednak ja w pełni ufam ZB, która postanowiła, że zabieg odbędzie się w Bielsko Białej :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 1:33 pm 

Tutaj nie chodzi o brak specjalistów w Warszawie, ale o to jakim sposobem operują psy. Nie widzimy możliwości skrócenia podniebienia i korekty nosa metodą klasyczną. W grę wchodzi tylko laser, a nim dysponuje dr Kudła w bielsku oraz dr Mederski w Grudziądzu. Z tym, że zdecydowanie lepsze doświadczenie mamy z doktorem Ziemowitem Kudłom.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 8:11 pm 

Jola, Mederski nie robi tak jak Kudła.

A Niziołek w Warszawie? On ma u siebie chirurga, z którym przeprowadzają takie operacje. Rozmawiałam z nim kiedy byliśmy z Jaśką na konsultacji kardiologicznej i opowiadał a nawet pokazywał na swoim komputerze swoje "przypadki" przed i po ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 8:12 pm 

Jeszcze w Gdańsku robią bardzo dobrze w klinice u doktora Kasprowicza i w Olsztynie na uniwersytecie też robią laserem i diatermią.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 10, 2015 4:00 pm 

Mederski uczył się u Kudły i właśnie laserem robi ;) Trąbka i Manio dlatego mieli u niego operacje. Niziołek nie ma lasera :(
Dzięki za namiary na Olsztyn, sprawdzimy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 10, 2015 10:16 pm 

Marynarz

Yola wyjechała na weekend :-) zmęczona po podróży :-)
Moja Mama ją przykryła, żeby czasem małej chłodno nie było :-D musiałem zrobić to zdjęcie :-D

Załączniki:
20151010_220915-1200x2133.jpg
20151010_220915-1200x2133.jpg [ 374.86 KiB | Przeglądane 1751 razy ]

PostNapisane: So paź 10, 2015 10:18 pm 

śliczna Yolanda :P buldożki uwielbiają kocyki :P

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 10, 2015 11:34 pm 

Dom stały (1 pies)

Bonita napisał(a):
śliczna Yolanda :P buldożki uwielbiają kocyki :P

O tak, Mela ma 3 ;)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 428 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]