Oględziny nie dały żadnych nowych informacji, czekamy na wyniki badań. Wysypka się nie nasila, ale też nie schodzi całkiem. Tam, gdzie miał największe podrażnienia, teraz skóra się trochę przebarwia i staje się grubsza.
Pan doktor zapewnił mnie, że jeśli w laboratorium po wstępnych badaniach zauważą, że warto zrobić też kierunkowe, to od razu dostanę sygnał telefoniczny jakie to badania i jaki dodatkowy koszt to będzie i zrobią je od razu na tej samej próbce. Raz, że pewna oszczędność pieniędzy, a dwa, że duża oszczędność czasu. Sami zaangażowani ludzie, aż zazdroszczę Baronowi opieki medycznej
Co ciekawe - po odstawieniu leków przed badaniem Baron wcale nie zaczął się drapać jakoś mocniej... Więc one chyba tak średnio na niego działają. Wróciliśmy jednak na zalecenie lekarza do Encortonu.
Tym razem podczas badania Baron się trochę zestresował i posypało się z niego sporo sierści - weterynarz chciał sprawdzić, na ile mocno mu wypada. Przejechał po nim dosyć mocno ręką kilka razy i wypadła o wiele bardziej niż na co dzień - stres najwyraźniej potęguje mocno ten problem.
Poza tym, od kiedy Baron u mnie jest ćwiczę z nim podstawowe komendy. Oto moja subiektywna ocena stopnia, w jakim je przyswoił:
siad 8/10
łapa 9/10
piątka 9/10
chodź do mnie (na dworze) 7/10
czekaj 7/10 (w mojej obecności, kiedy coś przy nim robię)
hop 6/10 (najnowsza)
powoli 3/10
noga - chyba 0, bo czasem mu się udaje na komendę, ale tak samo często zdarza mu się przypadkiem iść obok mnie
oddaj 2/10... (po prostu słabiej trzyma)
przynieś 0/10... (nie rusza się z miejsca, jak się czymś bawi na dworze to nie chce też z tym do mnie przyjśc, dlatego odjęłam mu punkty w tej kategorii)
wypluj 0/10... (jak słyszy tą komendę to połyka cokolwiek ma akurat w pysku

)
Jak coś jest jego, to chce to mieć dla siebie i koniec

Poza tym: komenda wydana ze smakołykiem w ręce: 11/10...

Oprócz tego próbuję go uczyć kierunków prawo/lewo, ale Baron robi tak wiele bączków, piruetów i obrotów, że chyba słabo rozróżnia.
Baron ma więc spory potencjał, da się go nawet całkiem sprawnie nauczyć niektórych rzeczy.