Teraz jest So kwi 19, 2025 2:40 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 649 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 1:22 am 

Dom stały (2 psy) Transport

KSIĄŻECZKA ŻEGLARSKA

Imię: Cleo (Cha-cha)
Rasa: Bulldog Francuski
Inne informacje: odebrana z pseudohodowli
Data zamustrowania: 6.01.2015
Data wymustrowania: 23.06.2016
Współrzędne geograficzne: Łódź

Załączniki:
10904152_717360221713122_1383135124_n.jpg
10904152_717360221713122_1383135124_n.jpg [ 44.88 KiB | Przeglądane 8826 razy ]
10904850_717360198379791_2074818393_n.jpg
10904850_717360198379791_2074818393_n.jpg [ 39.95 KiB | Przeglądane 8826 razy ]
Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 1:23 am 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Witaj Kochana :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 1:32 am 

Dom stały (3 psy) Transport

Witaj Cza Cza, w nowym, lepszym życiu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 9:09 am 

Marynarz

Witaj Słoneczko :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 9:53 am 

Transport

Ahoj Cza Cza! :) czekamy na informacje o Tobie :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 12:30 pm 

Dom stały (3 psy) Transport

Tak jak piszesz Marzena, ja też czekam na informację skąd się wzięła i w jakim jest stanie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 12:32 pm 

Marynarz

Witaj piękna kruszynko! My również czekamy na wieści :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 1:04 pm 

Starszy Bosman Dom stały (2 psy) Dom Fundacyjny Transport

Ahoj Królewno!
Widać, że życie Cię nie rozpieszczało, ale teraz już będzie tylko lepiej! Jesteś wśród swoich :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 2:08 pm 

Ahoj załogo :)

Wczoraj ok 23 do mojego domowego stadka (mój narzeczony- Sebastian, ja i zwierzaki: amstaff- Zeus i kotek- Niko) dołączyła przestraszona do granic możliwości kupka nieszczęścia imieniem Cza Cza.

Zwierzaki wstępnie dogadały się całkiem nieźle, niestety widać, że Cza Cza była bita, reaguje paniką na gwałtowne ruchy, szczególnie jeśli w ręce trzyma się jakiś przedmiot. Musiał skrzywdzić ją jakiś mężczyzna, bo ewidentnie boi się przedstawicieli płci brzydkiej :P

Przestraszona szczekała, warczała a nawet pokazywała zęby.

O obecności Cza Czy wiedzą już na pewno wszyscy mieszkańcy bloku, bo kilkanaście razy zaczynała w nocy ujadać jeśli usłyszała choćby szelest (nie domyśliła bym się, że taki mały pies może tak głośno szczekać), w dodatku jak już zaczęła szczekać, to trwało to ładnych kilka minut zanim się uspokoiła.

Cza cza nie umie chodzić na smyczy, boi się na sam jej widok, ucieka na posłanie i nie chce się ruszyć. Na poranny spacer udało się wyjść dopiero po tym jak wpadłam na pomysł żeby przywiązać jej smycz do smyczy Zeusa, tak żebym ja jej nie dotykała... wtedy raźnie ruszyła za nami na spacer.

Niestety Cza cza nie jest nauczona załatwiania potrzeb na zewnątrz :( i będziemy musieli nad tym mocno popracować.

Po wyjściu mojego narzeczonego do pracy, zachowanie Cza czy uległo diametralnej zmianie w ciągu kilku minut. Zaczęła sama przychodzić i domagać się pieszczot, lizać mnie po dłoniach itd. W tej chwili leży wtulona we mnie na kanapie, jedną ręką mogę pisać, drugą muszę głaskać Cza czę. Jest urocza :) W ogóle nie przypomina suczki która trafiła do nas wczoraj.

Cza Cza jest typem dominantki, jest zazdrosna o uwagę człowieka, uważa, że wszystkie miski, wszystkie posłania, wszystkie zabawki i wszystkie ręce do głaskania należą tylko i wyłącznie do niej- nie ma najmniejszych oporów przed tym, żeby władować się ciałem między amstaffa i jego miskę, byle tylko uniemożliwić mu jedzenie.

To takie pierwsze spostrzeżenia, zobaczymy jak będzie się zachowywała za kilka dni.

Jeśli chodzi o jej formę fizyczną... na pewno potrzebuje kąpieli i czyszczenia uszu (różami to ona nie pachnie :P ) i lekko kuśtyka na jedną z tylnych łapek, więcej będziemy wiedzieli po wizycie u weterynarza.
Pojedziemy z nią jutro lub pojutrze w zależności od tego jak będzie się zachowywała, (nie chcemy jej teraz dodatkowo stresować póki się trochę nie oswoi), chcemy też umówić się w terminie kiedy przyjmuje kobieta a nie mężczyzna, bo to będzie dla niej mniejszy stres.

Jako, że Cza Cza pojawiła się u nas kompletnie niespodziewanie i nie byliśmy na to "sprzętowo" przygotowani, dziś wybierzemy się po szelki, smycz i inne akcesoria :):) obowiązkowo potrzebuje gryzaków.... próbowała już zjeść laczki, pilot od telewizora i... laptop (mam ślady jej ząbków na obudowie).

Wstępnie to tyle u Nas, obiecuję wrzucić jakieś zdjęcia jak tylko znajdę wolną chwilę.

Ps. Mam doświadczenie z psami, ale przyznaję bez bicia, że to mój pierwszy buldożek, jakieś złote rady dotyczące tej konkretnej rasy?

z góry dzięki :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 2:22 pm 

Kapitan Dom stały (2 psy) Dom tymczasowy Transport

Jeśli chodzi o złote rady, to jesteśmy w stanie Cię nimi zasypać, tylko zadaj konkretny temat ;)

Dzięki, że przybliżyłaś nam Cza Czę i jej pierwsze chwile w nowym życiu :)

Każdego dnia będzie lepiej! W zasadzie wszystko co opisałaś to niestety typowe zachowania psa z pseudo i większość z nas na początku się z nimi boryka :( Zobaczysz jak niewiele czasu potrzeba by przeistoczyła się w zupełnie inną sunię :)

Odnośnie chęci dominacji - trzeba ją w tym od razu hamować, bo później będzie trudniej wyprostować jej zachowanie. Częstym błędem jaki popełniamy jest litowanie się, bo pies jest po przejściach i przez to pozwalamy na więcej. To naturalny odruch, ale może okazać się szkodliwy na przyszłość. Pomyśl, że tak wiele się dla niej zmieniło - mieszka w ciepłym, czystym domu, gdzie nikt jej nigdy nie uderzy, nie będzie głodna, a w razie potrzeby natychmiast leczona. To ogromny przeskok. Nie jesteś w stanie wynagrodzić jej tego co wcześniej przeżyła. Nie wiem czy dobrze się wyraziłam - mam na myśli to, że, trochę jak z dziećmi, powinno się być "wystarczająco dobrym rodzicem" ;)

Z zabawkami uważaj na początku, skoro ona jest taka dominująca, to może się pokłócić z resztą stada o zabawki, bo pewnie ma jazdę na "posiadanie" ;)

A narzeczony musi się wkupić w jej łaski ;) Jeśli będzie ją karmić, bawić się i sprawiać jej przyjemności (niech to on będzie tym dobrym policjantem ;) ) szybko Cza Cza się przekona, że nic jej nie grozi z jego strony :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 2:37 pm 

Ewa dzięki za odpowiedź, pewnie masz rację, poczekamy z tymi zabawkami parę dnia a do tego czasu mam nadzieję, że za dużo nie zniszczy. wzięłam wolne do piątku żeby spędzić z nią na początku jak najwięcej czasu. trochę się boję jak się zachowa jak zostanie sama, czy ktoś z Was używa klatki dla swojego buldoga?

Mój narzeczony chyba nie będzie miał łatwego zadania z nią, dziś wystarczyło, że przechodził za blisko jej legowiska to spanikowała i próbowała go ugryźć... no ale będziemy nad tym pracowali,

Mam konkretne pytanie jak mam ją oduczyć załatwiania się w domu?
Dzisiaj była już na 2 spacerach, nie chcę z nią chodzić jakoś bardzo długo bo ma ten katar, ale mniej więcej po 20 minut chodziłyśmy, raz sikała, raz nic nie zrobiła, ale w domu załatwiła się już dziś 2 razy i siku i kupę zrobiła i to w ogóle się z tym nie kryje... idzie, idzie i nagle kuca i sika na środku pokoju.

Wcześniej uczyłam psy w ten sposób, że jak widziałam, że szukają miejsca żeby się załatwić to szybko podpinałam smycz i wychodziłam.... tylko że ona raz, że tego nie sygnalizuje jakoś specjalnie, a dwa, że przygotowanie jej do spaceru zajmuje ładnych parę minut, bo przecież smycz taka straszna jest, że się trzeba z nią najpierw oswoić zanim się pies zdecyduje zrobić krok w którąkolwiek stronę.

Dziś zaopatrzymy się w podkłady, ale co dalej?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 2:42 pm 

Transport

Czytając o zachowaniu Cza Czy od razu przypomniała mi się moja tymczasowiczka, Tosia. Kiedy do nas trafiła, bardzo na mnie szczekała, warczała, w pewnym momencie zaczęłam się jej bać, co było błędem, bo pies to czuje. Na szczęście zostałam zasypana dobrymi radami i pokazałam Tosi, że to ja tu rządzę, ja jestem jej przewodnikiem. Tego potrzebują psy z pseudo, tego poczucia bezpieczeństwa i ze jest ktoś "nad nimi".
Biedna Cza Cza, musiała zostać bardzo skrzywdzona. Myślę, że z dnia na dzień będzie coraz lepiej, kiedy nabierze zaufania i zrozumie, że nic złego jej nie grozi.
jestem bardzo ciekawa, co powie weterynarz. trzymam za Was kciuki, na pewno dacie radę :) w razie zwątpienia i rozterek, pisz, postaramy się pomóc. :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 2:46 pm 

Transport

Jeśli chodzi o załatwianie się na dworze, ja stosowałam zasadę nagradzania za sik na dworze i ostrego "nie wolno!" za sik w domu. Ale myślę, że tak łatwo nie będzie od razu. Ona jest w nowym otoczeniu , całe jej życie się zmieniło i nie da rady tak od razu ją przestawić na dobrą drogę, tylko malutkimi krokami. Bądźcie cierpliwi, w końcu na pewno się nauczy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 5:51 pm 

Marynarz

Witaj Czacza, borajstwo chyba nie miało łatwego zycia :( A co ona tym czółku ma? Jakby zarośnięte jaśniejszą sierścią? Może ktoś ją uderzył?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 6:15 pm 

Pewnia Mała załatwiała się tam gdzie stała, spała, jadła :( Porozkładaj po domu podkłady, a na spacerach za każde siku, czy kupkę koniecznie chwal pod niebiosa i nagradzaj smakami ( treningówki są bardzo aromatyczne). Buldogi to łakomczuchy i smaczne nagrody najlepiej przewodzą informację co jest fajne i właściwe, a co nie ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 8:36 pm 

Marynarz

Witam CZA CZA piękny i duuuuuży z ciebie buldog :lol: :lol: :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 9:42 pm 

mieliśmy mały kryzys... Cza cza pokazała drugie oblicze.
tak ja wcześniej pisałam, jak byłyśmy same mała była mega tulaśna i wszystko wyglądało super, niestety jak tylko wrócił mój narzeczony, to Cza cza wystartowała do niego z zębami i ugryzła go w nogę. Dodam, że on nie zrobił nic co mogło ją przestraszyć albo zdenerwować, po protu przechodził przez pokój... nawet nie specjalnie blisko niej a ona podbiegła i go ugryzła.

Odciągnęłam ją, ale rzucała się w jego kierunku jak tylko się poruszył, w dodatku strasznie szczekała, próbowaliśmy odseparowywać ją w innym pomieszczeniu aż się uspokoi i wtedy wpuszczać ją ponownie ale niewiele to dawało, bo ciągle reagowała tak samo.

Jej zachowanie zmieniło się w ułamku sekundy jak tylko zobaczyła Sebastiana w drzwiach... wolę nie myśleć co jej wcześniej zrobił jakiś facet, że ona tak reaguje.

Na domiar złego nakręciła się na tyle, że zaczęła obszczekiwać pozostałe zwierzaki, co mojego mega odważnego amstaffa o mało nie przyprawiło o zawał serca ;)

Szybki telefon do Agnieszki i Joli z Załogi i padła propozycja wspólnego spaceru i próby zapoznania Cza czy i Sebastiana na obcym terenie. Zrobiliśmy jak dziewczyny radziły, był spacer, przysmaki, do tego trochę pobiegaliśmy z piechami... Mała zachowuje się lepiej... trochę się oswoiła, no i jest na tyle zmęczona, że nie ma siły na awantury w domu.

Mamy nadzieję, że najgorszy kryzys za nami.

Cza cza odpoczywa, My również :P

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 9:48 pm 

śpioch :)

Załączniki:
1591911_DSC_0179.jpg
1591911_DSC_0179.jpg [ 28.95 KiB | Przeglądane 8722 razy ]
Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 9:50 pm 

Marynarz

No więc zaczęła się dominacja :shock:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 07, 2015 10:48 pm 

Marynarz

witaj kochaneczko :D śliczniutka jesteś :!: bądź grzeczna ;)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 649 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]