Teraz jest Pn cze 23, 2025 2:07 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt paź 30, 2015 9:25 am 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Byłyśmy wczoraj u naszej wetki Moniki z naszymi chorowitkami: Barbie i Beczuszką. A jechałyśmy autobusem z całą galanterią takim powozem (hurra! :)) i w świetnym dziecięcym, choć nieznanym sobie towarzystwem:

Obrazek

Chłopięcie w sąsiednim wózku było równie zdziwione jak i nasze mopsie dziewczyny. Za to właścicielka dziecięcego wózka była w zachwycie! Bardzo miło się nam podróżowało, a Beczuszka w blasku fleszy (nie tylko mojego aparatu, ale również innych pasażerów!) poczuła się jak właściwa persona na właściwym miejscu. Barbie za to bardzo chciała zaprzyjaźnić się z ludzkim kolegą podróżującym obok. Fascynowało ją zwłaszcza to, jak ów młodzian gaworzył do niej z wyraźnie przyjazną intencją... :)

U weterynarza jakoś radosny nastrój podupadł:

Obrazek

Na koniec wiadomość dnia: Udało się utrzymać Barbie przez okrągły tydzień bez maści sterydowej i po badaniu serduszka (uderzało miarowo bez żadnych dysfunkcji) pobrano krew na specjalistyczne badania hormonalne w celu przygotowania do planowanej sterylizacji! Dzisiaj po południu wyniki!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 30, 2015 9:33 pm 

Barbie ma wyniki krwi bardzo dobre z wyjątkiem jednego parametru nazwy którego zapomniałam, a który to wskazuje na alergiczność. Poza tym żadnych odchyleń od normy nie stwierdzono. Cieszy zwłaszcza to, że tarczyca i hormony Barbie są na zadowalającym poziomie. W świetle powyższego nie ma żadnych przeciwskazań do sterylizacji, a właściwie nawet jest wskazanie do jej wykonania ponieważ nie będzie miała tych długich i krwawych cieczek. Czym prędzej więc ustaliłyśmy termin: 3 listopada, we wtorek godzina 12 w południe. Cała Załoga Bulldoga przerywa zajęcia własne i trzyma kciuki. Około 16 odbiór!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 31, 2015 12:17 am 

Dom stały (1 pies)

No to dobre wiadomości, nareszcie jakiś postęp :) a kciuki oczywiście będziemy mocno trzymać ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 31, 2015 8:45 am 

Kapitan Dom stały (2 psy) Transport

Super, będziemy mocno trzymać!

https://www.facebook.com/Frida-Kr%C3%B3 ... ne/?ref=hl

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 02, 2015 8:21 pm 

Transport

już dzisiaj zaczynam zaciskać kciuki. musi być dobrze, nie ma innej opcji. jesteśmy z Wami!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lis 03, 2015 2:29 pm 

Marynarz

Cała nasza rodzina też mocno trzyma kciuki.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lis 03, 2015 7:06 pm 

Dziewczyny, naprędce tylko napiszę, że wszystko znakomicie się udało. Jesteśmy z Barbie - która czuje się chyba zupełnie nieźle, jeśli pominąć, że troszkę nią zimno telepie - już w domu. Wg słów naszej dr Moniki wszystko poszło jak z płatka, a Barbusine wnętrzności zostały ocenione jako zdrowe. Dostałyśmy lekarstwo przeciwbólowe na jutrzejsze i pojutrzejsze rano, no i fakturę za zabieg, którą już wysłałyśmy na adres ZB z prośbą u uregulowanie w terminie 14 dni. Resztę i oczywiście zdjęcia wrzucę jutro, bo teraz muszę dwóch mopsich blondyn pilnować, aby Barbie na głowę nie wchodziły, bo przecież one gotowe są spać piętrowo byleby razem. :) Dzięki za kciuki! :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lis 03, 2015 9:16 pm 

Transport

ufff! bardzo się cieszę, że nie było żadnych komplikacji!
Barbie, jesteś dzielną dziewczynką!

trzymam kciuki za spokojną noc.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lis 03, 2015 10:25 pm 

Dzielna dziewczyna!!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lis 04, 2015 12:18 pm 

:D i właściwie nic już nie muszę pisać. Na razie idzie świetnie! Nieoceniona Martyna, jak zawsze w tego typu wypadkach z pełnym poświęceniem ściągnęła swoje łoże z antresoli i spała w psim towarzystwie. Ja za to padłam jak zmordowana kawka! Sen podziałał na mnie ożywczo przystępuje do relacji dnia wczorajszego:

Odwiozłyśmy Barbie w samo południe do wetki, zważono ją (7,6 kg i zalecenie, że po operacji mamy ja lekko podtuczyć!) i poddano szczegółowym, ostatnim przedoperacyjnym oględzinom. Wypadły pomyślnie i tak rozluźniona głupim jasiem Barbie czekała na zabieg:

Obrazek

Zwróćcie uwagę na odstające "skrzydło" żeber. To nie jest wychudzenie tylko efekt popseudohodowalny w postaci zaliczenia kopniaka albo złej suplementacji w szczenięctwie Barbie, które spowodowało takie zmiany krzywicze. Występuje u niej tylko jednostronnie.
Zostawiwszy Barbie uśpioną u weta pognałyśmy na powrót do domu aby wyprowadzić resztę zgrai na spacer i Bona dokładnie o godzinie 13:00 zaczęła wyć! Nie wiemy dlaczego akurat wtedy. Księżyca nie było ani nie działo się nic takiego co spowodowałoby takie zachowanie. Tak to wyglądało i trwało około 1,5 minuty:

Obrazek

Ponieważ dosyć mistyczna jestem, od razu pomyślałam, że to coś z Barbie. O oznaczonej przez wetkę godzinie z dusza na ramieniu wraz z Martyną pojechałyśmy ją odebrać i dowiedziałyśmy się, że z Barbie wszystko OK i zabrałyśmy ją do domu. Nigdy w życiu nie dotykałam takiego zimnego psa. Mimo okrycia była zimna jak ... trup. Okropne uczucie. Więc opatuliłyśmy ją w ciepły szlafrok, do powodu i biegiem do domu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grzałyśmy ją w domu termoforem od strony grzbietu, okrywałyśmy spiworem, jednak ciągle pozostawała chłodna. Miała osobna poduchę, na której nie chciała być, za to chciała bardzo wielka Bona. W ogóle wszystko skupiało się wokół niej co obrazuje:

Obrazek

Jak w końcu położyła się na swoim legowisku, to musiałyśmy bardzo pilnować pozostałe mopsie, bo gdyby mogły, to usiadłyby jej na głowie. One zawsze chcą być blisko siebie:

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lis 04, 2015 1:13 pm 

Dom stały (1 pies)

Zgrane stado ;) Dobrze, że to już za Wami

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lis 04, 2015 9:55 pm 

Dziękujemy za szczegółową relację! Zdrówka królewno :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lis 05, 2015 10:56 pm 

Transport

Asiu, super nam wszystko opisalas :)
Jak się dzisiaj czuje Barbie?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lis 05, 2015 11:33 pm 

Jak tam dzielna czarnula? :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lis 06, 2015 8:26 am 

Dzień dobry, Wszystkim :D

Barbie najspokojniej z wszystkich naszych mopsi zniosła pooperacyjne godziny. Od momentu kiedy znalazła się na własnym legowisku w towarzystwie Beczuszki i Bigotki, właściwie cały czas zachowuje się tak, jakby w ogóle żadna operacja jej się nie przydarzyła! Jedyne dąsy pojawiają się w momentach, kiedy wychodzimy lub wracamy ze spaceru: Barbie bowiem jest samodzielna i po prostu nie znosi być noszona po schodach na rękach, a wetka zaleciała to czynić przynajmniej do czasu, kiedy szwy zostaną ściągnięte. Zadziwiające jest to, że w innych niż schody wypadkach Barbie jest pierwsza aby być "na rekach". I tu mamy kolejną obserwację, że to w mniejszym stopniu wynika z jej bolących łap, a w większym z zamiłowania do wygody i chęci bycia blisko człowieka, bo siedzenie w wózku nie do końca ją zadowala. Z wózka z resztą korzystamy dosyć rzadko, ale zawsze wtedy, gdy poruszamy się komunikacją miejską. Na spacerach, jak zawsze z impetem wielkim, goni gołębie głośno szczekając ze szczęścia. Jest bardzo komunikatywna. Brata się natychmiastowo z każdym napotkanym na spacerze psem, niezależnie od wielkości. Zaryzykowałabym nawet twierdzenie, że im większy pies, tym głośniejsze radosne szczekanie Barbie i szybszy galop w jego kierunku! Jako jedyna z naszych mopsi w chwilach wielkiej radości przysiada nisko na przednich łapach wypinając chudy tyłek w górę i z dużą prędkością macha energicznie zakręconym ogonem. Czynność ta powoduje, że zdarza się iż czasami gubi równowagę i omal nie przewraca się na jeden z boków... :lol: Także psychicznie jest wspaniale! :!:

Natomiast straty związane z operacją są: zniszczyłam bowiem moją ulubioną czarną kurtkę z Madonny! :oops: nosząc Barbie po schodach. Cały jeden rękaw i kawałek przedniej poły mam... srebrno-szary :o od jej dezynfekowanego pooperacyjnie brzucha. :(

A propos jej brzucha, to dzisiaj odważyłam się nań spojrzeć i przedstawia się nader atrakcyjnie:

Obrazek

Nasza wetka jednak nie zdecydowała się na wycięcie sutka i korekcji jej zwisającej mocno fałdy ponieważ zauważyłyśmy wszystkie, i my i wetka, że od maja, kiedy do nas przybyła, brzuch mocno jej się podkasał i jest duża szansa by wciągnął jej się po trudach rodzicielstwa prawie zupełnie. :)

Jak wszystko pójdzie dobrze (a nie ma innej opcji :)), to cała nasza psia i kocia zgraja pod koniec listopada, bądź z początkiem grudnia będzie odrobaczana, a w styczniu traktowana kombajnami szczepionkowi, po czym będzie czas na odetchnięcie od wizyt weterynaryjnych... :D

PS. Na wiosnę zacznie się od nowa, bo po szczegółowych hormonalnych badaniach krwi nasza dr Monika już ma nowy trop, a wraz z nim pomysł na uleczenie Barbie z jej nawracających, prawdopodobnie alergicznych, kłopotów z łapami. Na tę chwilę oddychamy pełną piersią, bo mopsie zdrowieją: Beczuszkowe oko pozbywa się (jak to wolno trwa!) krwiaka na oku, Bigotka walczy ze stanami zapalnymi oczu, A barbie odkreśla dni na kalendarzu do zdjęcia szwów pooperacyjnych.

Pozdrawiamy z pięknych Katowic w piękny słoneczny wczesny ranek :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lis 06, 2015 9:51 am 

Starszy Bosman Dom stały (2 psy) Dom Fundacyjny Transport

Cieszę się, że wszystko przebiega zgodnie z planem i bez nerwów.
Wyczerpująca informacja - jak zawsze u Was.

Pozdrawiam z pięknego Ustronia w piękny poranek :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lis 06, 2015 8:41 pm 

Transport

rzeczywiście rana wygląda bardzo ładnie, a Barbie jest żywym srebrem ;)
przykro mi z powodu kurtki, ale czego się nie robi z miłości ;)

mam nadzieję, że zdrowie u Was będzie dopisywać jak najdłużej, a najlepiej, to niech już choróbska odpuszczą Wam na zawsze.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lis 06, 2015 9:36 pm 

Transport

właśnie doczytałam gdzieś na forum, że to srebro można sprać szarym mydłem, może spróbuj?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lis 06, 2015 9:42 pm 

Dom stały (1 pies)

I dodaj płynu do naczyń, z mojej czarnej kurtki zeszło ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 09, 2015 8:24 am 

Dziewczyny, dziękuję za rady i sugestie w sprawie kurtki. Próbowałam wszystkiego oprócz azotoxu :!: Nie działa!

Akcja noszenia Barbie na schodach trwa dalej i chyba zaczyna jej to w nawyk wchodzić, bo sama już czeka aby wziąć ją na ręce. :shock: Przyzwyczajenie jest jednak drugą naturą. Najbardziej niezadowolona z tego faktu jest Beczuszka, bo ona też chciałaby na ręce i moje tłumaczenia, że traktujemy je z równą uwagą jakoś jej nie przekonują... ;)

Na Barbie wszystko goi się znakomicie i jutro idziemy do wetki na kontrolę. To formalność, bo jestem przekonana, że wszystko jest w najlepszym porządku!

Wczoraj miałyśmy sesję zdjęciową... napracowałyśmy się co nie miara, a Barbie chyba z tego powodu przytyła co najmniej pół kg :lol: Efekty najprawdopodobniej niebawem zobaczycie na fejsie.

Pozdrawiam listopadowo :)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]