Teraz jest So maja 10, 2025 12:45 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz paź 08, 2015 10:39 pm 

Dom stały (1 pies)

:mrgreen: Vader ma teraz żałobę

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 8:30 pm 

Marynarz Dom stały (2 psy)

Cześć wszystkim!
Potrzebuję porady z zakresu "opieka nad psem bo zabiegach".
1. Czy mamy czymś dezynfekować szwy? Gustaw ma je założone na grzbiecie, na byłych jajkach i na pupie. Póki co ma je całe w sreberku, ale ono się zciera, bo Gustaw majtki ciągle "gubi". Przy czym żadnego z tych miejsc nie liże, bo po prostu nie dosięga. Ja swoje szwy przecierałam octaniseptem, co mam zrobić z jego?
2. Pytałam wet. o probiotyk, powiedziała, że nie trzeba. Gustaw 2 razy dziennie dostaje antybiotyk Clavubactim, po jedzeniu. Czy na pewno nie należy podawać probiotyku? Daje jogurt naturalny do jedzenia, nie wiem, czy słusznie.
Pozdrawiam wszystkich :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 9:24 pm 

Marynarz

my ranę po sterylizacji spryskiwaliśmy octanispetem. Kupiliśmy taki w spray i pryskaliśmy ranę, szybko się zarosła bez żadnych komplikacji więc myślę, że śmiało możesz Vaderowi też pryskać. Co do probiotyku to się nie wypowiem bo nie mieliśmy takiej sytuacji

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 9:29 pm 

pinia napisał(a):
my ranę po sterylizacji spryskiwaliśmy octanispetem. Kupiliśmy taki w spray i pryskaliśmy ranę, szybko się zarosła bez żadnych komplikacji więc myślę, że śmiało możesz Vaderowi też pryskać. Co do probiotyku to się nie wypowiem bo nie mieliśmy takiej sytuacji

My też mamy taki w spreyu, został mi po moich przebojach. Tylko, że wetka mówiła, żeby tego sreberka nie ruszać jak jest, ale ono w miejscu szwów już się prawie starło, a rana jest zaczerwieniona :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 9:31 pm 

Marynarz

hmm ciężko powiedzieć ale skoro się starło to bym popryskała tylko bez żadnego wycierania zostawić aż samo wyparuje. Nie sądzę, że to coś zaszkodzi temu sreberku a na pewno pomoże :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 9:44 pm 

Dziękuję za radę. Zacznę pryskać od jutra.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 11:14 pm 

wiem, ze można kupić w sklepach zoologicznych, na pewno na necie, nie wiem jak w stacjonarnych, takie właśnie srebro koloidalne w spreyu na rany :D
a co do probiotyku ja bym podawała, nawet taki ludzki, skoro dostaje antybiotyk to lepiej organizm wspomagać, na pewno mu to nie zaszkodzi :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 11:26 pm 

Bonita napisał(a):
a co do probiotyku ja bym podawała, nawet taki ludzki, skoro dostaje antybiotyk to lepiej organizm wspomagać, na pewno mu to nie zaszkodzi :)

W jakich dawkach podawać i kiedy?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 11:33 pm 

Ja podaję BIOGEN-P dla małych i średnich psów.Kupuję u weta bo to dla psów. Dla kotów ma inny skład . Psy mają inną CHEMIĘ w przewodzie pokarmowym i nie wiem jak "ludzkie" probiotyki się wchłaniają i czy nie szkodzą bo np. mają cukier w składzie.
Jest ulotka o dawkowaniu i wet też mówi.
Zdrówka dla Vadera :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 11:38 pm 

Dorota102 napisał(a):
Ja podaję BIOGEN-P dla małych i średnich psów.Kupuję u weta bo to dla psów. Dla kotów ma inny skład . Psy mają inną CHEMIĘ w przewodzie pokarmowym i nie wiem jak "ludzkie" probiotyki się wchłaniają i czy nie szkodzą bo np. mają cukier w składzie.
Jest ulotka o dawkowaniu i wet też mówi.
Zdrówka dla Vadera :)

Weterynarz powiedziała, że nie trzeba podawać. A jako, że jedziesz do niej godzinę w jedną stronę, a u nas nie ma weta otwartego w weekend, więc nie kupię psiego probiotyku aż do poniedziałku.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 11:41 pm 

madzia napisał(a):
Bonita napisał(a):

W jakich dawkach podawać i kiedy?

ja mojej zawsze podawałam 1 kapsułkę dziennie (takie było zalecenie weta), przemycałam w masełku, ja daję jej probiotyk również za kazdym razem jak ma problemy jelitowe, w takiej dawce jak wyzej:) i mój wet mówił że można ludzki, zreszta taki mi kazał kupić ale najlepiej będzie jak sie skontaktujesz z własnym wetem bo jak sama widzisz co wet to inne zdanie, tak to juz jest.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 11:46 pm 

Podaję skład i dawkowanie.
Skład i działanie:
W skład Biogenu P wchodzi liofilizat mikroorganizmów probiotycznych, standaryzowany ze szczepów Lactobacillus acidophilus D2/CSL CECT 4529, Enterococcus faecium NCIMB 11181, Pediococcus acidolactici ATCC 8042, Lactobacillus casei ATCC 7469, oraz dodatki: [4.1.3], [11.1.3], [11.4.1], naturalne substancje aromatyczno-smakowe oraz koncentrat witaminowo-mineralno-aminokwasowy.

W 1 gramie preparatu znajduje się 4,8 x 1010 CFU.

Sposób stosowania:
Preparat stosuje się do karmy.

PRZEDZIAŁ WAGOWY DAWKA BIOPREPARATU
Do 5 kg masy ciała 0,75 grama (24 mln JTK) co 5 dni
Od 5 do 20 kg masy ciała 1,5 gram (48 mln JTK) co 5 dni

Myślę, że naturalny jogurt w dawce 1 łyżka dziennie na 10 kg masy nie zaszkodzi a osłona poantybiotykowa zadziała. Oczywiście jeżeli ruszy rozwolnienie to należy zaprzestać podawanie jogurtu.
:)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 10, 2015 7:35 am 

Marynarz Dom stały (3 psy)

U nas tez jeden wet twierdził że mamy kupić lakcid i podawać Guciowi (jak brał antybiotyk) a drugi mówił że tylko specjalny dla psów się nadaje. I bądź tu mądry ...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 10, 2015 10:34 am 

No właśnie, a nasza mówiła, że w ogóle nie trzeba... Słuchajcie, czy to normalne, że Gustaw nie chce sikać po kastracji? Ewidentnie unika sikania, na spacerze zbiera się przez 15 minut, i sika wszystko na raz. No i ni chce pić.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 10, 2015 11:04 am 

rosinka napisał(a):
U nas tez jeden wet twierdził że mamy kupić lakcid i podawać Guciowi (jak brał antybiotyk) a drugi mówił że tylko specjalny dla psów się nadaje. I bądź tu mądry ...

no właśnie, wkurza mnie to ze Ci weterynarze mają tak odmienne zdania w każdej tak naprawdę sprawie, przecież powinny być jakieś kanony, co wolno psu a czego nie wolno, szkoda, że nie mamy na forum jakiegoś weterynarza to by nam doradził cos od serca :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 10, 2015 11:16 am 

Oj, przydałby się nam Buldogowo Załogowy wet, który siedziałby na forum i rozwiewał nasze wątpliwości.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 10, 2015 9:41 pm 

A wie ktoś może, jak to srebro koloidalne usunąć z ubrania? Mamy oboje tym kurtki upaprane bo noszeniu Gustawa, a w pralce to nie schodzi.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So paź 10, 2015 9:49 pm 

Dom stały (1 pies)

Ja namaczam w płynie do naczyń i rozcieram później w rękach. Wszystko zależy od materiału

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn paź 12, 2015 3:54 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

My ranę po kastracji pryskaliśmy okteniseptem również i ładnie się goiło a przy antybiotyku podawaliśmy Bioprotect w tabletkach.Szybkiej rekonwalescencji dla malucha!! :P

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn paź 12, 2015 8:11 pm 

Gustaw czuje się już całkiem dobrze. Niestety, octanisept w spreyu się nie sprawdza, bo jak mu coś zimnego psika po jajkach (byłych) to ucieka gdzie pieprz rośnie, więc wylewam na wacik i przemywam. Goi się bardzo ładnie, apetyt dopisuje (pokochał suchą karmę z jogurtem). Na spacery nie chce wychodzić, biegnie pod najbliższy krzaczek i do domu. Uszyłam mu prowizoryczny kondomo - golfik z polarku, ale szukamy jakiegoś cieplejszego wdzianka na duże mopsy (12 kg). Ktoś coś?
No i budzi mi chłopa o 05:30, bo jak wychodzę, to zaczyna mnie szukać głośno po całym domu. Biedny Mateusz się wyspać nie może :(

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]