Teraz jest Pn maja 12, 2025 12:30 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N maja 10, 2015 1:29 pm 

Dom stały (2 psy) Transport

Szprotka to bardzo dobry pomysł, ma mega aromat i pies powinien być zainteresowany zapachem.
Czy wasza klatka ma też drugie, boczna drzwi?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N maja 10, 2015 4:46 pm 

Marynarz Dom stały (3 psy) Dom tymczasowy Transport

Paulina jeszcze nie dzwoniłam w sprawie tej sterylki, jestem tak zaabsorbowana tą klatką że wyleciało mi to z głowy. Jutro zadzwonię i się umówię.
Cytuj:
Czy wasza klatka ma też drugie, boczna drzwi?

Ma i za radą dziewczyn próbowałam przez drugie drzwi dać jej przysmak na nasze umówione hasło, zrobiłam jej ścieżkę z przysmaków do miski którą ma ustawioną w środku i dokładnie tak jak wczoraj zjadła tylko te które miała na wyciągnięcie pyszczka, łapka nie dotknęła środka :(
Te specjalne przysmaki o których wcześniej wspominałam to była wędzona ryba i została zjedzona ale nie z głębokości :( Może szprotki mają jeszcze silniejszy aromat, spróbuję.
Tak sobie myślę że na samym początku Muffi nie chciała wychodzić z domu, zapierała się i musieliśmy ją wynosić na korytarz. Aż w końcu jej pomogłam, użyłam troszkę siły (oczywiście nie robiąc jej krzywdy) i pociągnęłam przez próg i pomogło, zaczęła sama wychodzić, ze schodami też tak było że troszkę ją na szelkach pociągnęliśmy i wędrowała. Może w tym wypadku też ja za szelki troszkę pociągnąć do środka, nasze tajemnicze słowo, nagroda i głaskanie. "Super pies" wypowiadane w wysokiej tonacji jest już u mnie na porządku dziennym :) mówię to już prawie tak głośno jak Pan Marek :) Myślicie że to dobry pomysł, boję się że dzisiaj pęknę z jedzeniem jak do wieczora nie zje swojej porcji :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N maja 10, 2015 5:00 pm 

Jeżeli w tygodniu nie dam rady ją nakłonić na wejście to umówię się do Pana Marka i zrobimy sobie wycieczkę.
Jak długo pies może wytrzymać bez jedzenia?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N maja 10, 2015 8:43 pm 

Uwaga uwaga :) jest progres :D niewielki ale cieszy :D wróciliśmy ze spaceru i po całym dniu głodówki (miska cały czas jest w środku) Muffi przekroczyła przednimi łapkami próg klatki :D i jadła :-) dorzuciłam jej szprotki :-) zawsze to krok naprzód :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N maja 10, 2015 8:49 pm 

Marynarz Dom stały (3 psy)

Super ze już przeszła próg klatki to już jest sukces ;) co ona musiała przeżyć że jest takim "strachem"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N maja 10, 2015 8:57 pm 

Cudownie, oby tak dalej! :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N maja 10, 2015 9:28 pm 

Transport

Super, że tak się zaangażowaliście :) każdy krok do przodu cieszy!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N maja 10, 2015 10:02 pm 

Nie wiem rosinka co Muffi przeżyła :( ale wiem ze to juz przeszłość. Pomimo że chodzi za mną krok w krok to nie da się wziąć na ręce ani na kolana. Zdecydowanie bardziej woli kanapę, a jeszcze do niedawna swoją podusie ;) niestety od kiedy podusia wylądowała w klatce już za nią nie przepada ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N maja 10, 2015 10:05 pm 

Świetnie że zaczęła zupełnie nowe życie w Waszym domu bo widać że o nią walczycie i bardzo się staracie żeby było jej dobrze :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N maja 10, 2015 10:10 pm 

Czasami psy w pseudo mieszkają w kenelach, nigdy z nich nie wychodzą. Moja Marzenka mieszkała w klatce i do dzisiaj jak się zdenerwuje, to chodzi tak jakby po jej obwodzie. Meliska moja druga sunia, jest z nami od 3 lat, a nie lubi być brana na ręce.
Muffi jest u was stosunkowo krótko, a już widać, że czuje się w miarę swobodnie. Myślę, że wasza wytrwałość się opłaci i niedługo klatka zostanie oswojona.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 11, 2015 12:57 am 

No dokładnie tak jak pisze Jola, niektóre psy długo się przekonują do takich miejsc ale tutaj się uda, ważne by chwalić i doceniać każdy postęp.Mam nadzieję że niedługo odniesiecie w tej kwestii sukces, widać że jesteś bardzo wytrwała, cierpliwa i opanowana w swoich działaniach.Może być już tylko lepiej!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 11, 2015 3:05 pm 

Ja jest dzisiaj?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 11, 2015 8:57 pm 

Noc spedzila na dywaniku w przedpokoju, twardym dywaniku :( Rano do pracy także sama została, czy szczekala nie wiem. Na klatce schodowej nic nie słyszałam postałam trochę pod drzwiami i cisza. Serce mi pękało jak się z nią przywitać nie mogłam :-( tak się cieszyła. No ale jak nie można to nie można trzeba się zasad trzymać. W klatce miska z jedzeniem wylądowała troszkę głębiej niż wczoraj i zjadła, łapki przekroczyły próg ale to wszystko. Dzwoniłam juz do sklepu z którego klatkę kupowałam i mogę wymienić na inną. Chyba to zrobię i na taki plastikowy otwierany transporter wymienię, ten co mi polecałyście. Może jak nie będę na początku zamykać to się przyzwyczai. Żal mi jej bo to juz któraś z rzędu noc na podłodze bądź twardym dywaniku w przedpokoju:-( Ciekawe co tam w tej główce siedzi.
Pozdrawiamy cieplutko :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 11, 2015 9:25 pm 

Kapitan Dom stały (2 psy) Dom tymczasowy Transport

Jesteś super dzielna KejtiDi! Jestem pod wrażeniem, że pracujesz i nie zrażasz się mimo braku spektakularnych efektów. Niestety tak to jest, że Muffi spędziła najpewniej całe lata bez odpowiedniej opieki i socjalizacji i dlatego w ciągu kilku dni nie da się tego odwrócić. Co ważne - nie wolno robić nic na siłę, bo takie działanie przyniesie odwrotny skutek. Czasami z niektórymi rzeczami trzeba się pogodzić - moja Sabinka boi się worków. Nie wiem dlaczego, ale powoduje to u niej ogromny lęk, którego przewalczyć nie potrafimy mimo, że jest u nas półtora roku. Worek ze śmieciami pozostawiony pod klatką powoduje, że do dziś musimy obejść blok dookoła i wejść z drugiej strony :(

Najważniejsza jest konsekwencja, a tego widzę, że Ci nie brakuje ;) Powodzenia! Dacie radę!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 11, 2015 9:27 pm 

Dom stały (1 pies)

Bidulka :( Trzymam kciuki, żeby szybko przezwyciężyła swój strach ;) Twoja cierpliwość na pewno zaowocuje :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 11, 2015 9:31 pm 

Transport

Podziwiam Cię za Twoją determinację. Bardzo się starasz! Spróbuj z tą plastikową klatką, może akurat się uda.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 11, 2015 9:42 pm 

Ewa napisał(a):
Co ważne - nie wolno robić nic na siłę, bo takie działanie przyniesie odwrotny skutek. Czasami z niektórymi rzeczami trzeba się pogodzić

To prawda Pufcia jest u nas już 9 lat i samodzielne wejście ze spaceru do klatki (schodowej) wygląda tak jak bym psa porywała z ulicy (staje przed drzwiami trzęsie się i nie ma zamiaru zrobić kroku do przodu - bardzo długo jej zajęło żeby odważniej wchodzić na klatkę w starym mieszkaniu, teraz po przeprowadzce nie ma o tym mowy ( ze względu na wzrok po schodach jest noszona więc już się nauczyła że przed klatką ją biorę na ręce i nie jest to problem ale co to tyle lat siedzi w tej małej głowie)
Podziwiam Wasze starania ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt maja 12, 2015 7:25 am 

Transport

Gdzie spędziła dzisiejszą noc Muffi? Nadal na dywaniku?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt maja 12, 2015 8:39 am 

Marynarz Dom stały (1 pies)

U nas Milucha boi się nowych miejsc, odkurzacza, przedmiotów które "nie stoją na swoim miejscu". Przez jej wade wzroku, a może i brak czuje się bezpiecznie jeśli wszystko jest na swoim miejscu - trochę tak jak z autyzmem. Inaczej pupa w góre, głowa w dół i pełza. Np. zapach gabinetu weta ją paraliżuje i muszę ją wnosić.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt maja 12, 2015 3:05 pm 

Nie wymieniajcie na razie klatki. Skoro mała już przekroczyła próg, to jest już sukces.
Może wyciągnijcie do połowy jej legowisko, albo połóżcie je tuż przy klatce, a jak się oswoi i będzie na nim leżeć, to wsuwajcie je coraz głębiej do środka.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]