Teraz jest N cze 22, 2025 8:54 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt sty 05, 2018 12:19 am 

Starszy Marynarz Dom stały (3 psy) Transport

Ale słodki jęzorek :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt sty 05, 2018 7:13 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy

Ale ona jest słodka :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt sty 05, 2018 7:16 pm 

Beza, masz przeurocze spojrzenie :) Do tego ten jęzorek :oops:
MILENA.

PostNapisane: Pt sty 05, 2018 8:49 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Mckasior napisał(a):
A czy Alvaro i beza nie zostali odebrani razem z tego samego miejsca??? To może się znają!

Powinni się znać :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt sty 05, 2018 8:52 pm 

Ślicznotka z niej

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lut 11, 2018 5:58 pm 

Hej,
u nas dużo lepiej, chociaż nie idealnie ;)
Beza jest chyba alergikiem, także testujemy karmy. Drapie się, tarza i trze pyskiem o legowisko :(
Zmiany skórne, o których wcześniej wspominałam, były spowodowane reakcją alergiczną na pchli jad.
Teraz skóra wygląda super, ale sierść zaczęła bardzo wypadać :/ Poduchy łap też już są w stanie dobrym, a były twarde jak kamień.
Matwi mnie stan fałd skórnych, są duże nacieki, fałdy zrobiły się ciemnobrązowe, a nawet czarne. Wiem, że spływa jej wszystko z leczonych oczu i katar z nosa, ale jest gorzej niż było m-c temu.
Ponadto Beza ma jakiegoś nadziąślaka, który jej czasami przeszkadza, także pewnie będzie do wycięcia przy korekcie podniebienia i nozdrzy.
Czeka nas jeszcze sterylizacja, ale najpierw musimy zrobić echo serca, pobrać krew, zaszczepić ją, bo ciągle jest na lekach i nie ma kiedy tego zrobić.
Stan oczu jest już ok, kończymy podawanie cyklosporyny i antybiotyku.
Uszy zdrowe. Nos w końcu wygląda dobrze :) Stan zębów nie jest taki tragiczny jak się wydawało na początku. Ma sporo kamienia, ale chyba żaden ząb nie będzie do usunięcia.
Beza ma krzywy kręgosłup od leżenia w klatce na jednym boku, także trzeba zrobić jej rtg kręgosłupa i obserwować. I na pewno ma już jakieś zwyrodnienia w łapach, ponieważ tylne są bardzo ugięte.
We wtorek jedziemy do weta, będziemy ustalać terminy zabiegów.
Tyle jeśli chodzi o zdrowie.
Poza tym Beza już się oswoiła z nami i nowym domem :)
Ma nieziemski apetyt. Przestała już sikać w domu. Cały czas chodzi za mną krok w krok. Nie poznałam nigdy większego przytulaka! :D Jest taka słodka i piękna :D
Na spacery chodzi chętnie, na smyczy już o wiele lepiej, ale bardzo interesuja ją inni ludzie, psy, auta, rowery. Chyba za bardzo. Do tego stopnia, że gdy już ustawia się np. do stawiania wiewóry, a ktoś przechodzi, to wstaje i nic nie zrobi! Zastyga gdy kogoś widzi, ciągnie do tej osoby, albo kuli się z daleka. Na psim wybiegu z kolei nie interesują ją psy, tylko ludzie i głaski ;)
Zna już dwie komendy: "siad" i "podaj łapę" :D
Umie bawić się zabawkami :)
Jest grzeczna, ładnie śpi gdy nas nie ma w domu.
Kochamy ją BARDZO i nie wyobrażamy sobie że kiedyś jej z nami nie było! <3
A teraz czas na kilka zdjęć z ostatniego m-ca:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lut 11, 2018 7:43 pm 

Mechanik pokładowy Dom stały (1 pies)

Jaki słodziaczek z Bezulki :) i ten uroczy wystający jęzorek ;) Nie dziwię się, że Beza podbiła wasze serca.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lut 11, 2018 8:19 pm 

Cudna jest

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lut 11, 2018 8:19 pm 

Starszy Marynarz Dom stały (3 psy) Transport

No ja też się nie dziwię. Jest urocza :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz mar 29, 2018 11:23 am 

Ahhaha pierwszy raz słyszę o "stawianiu wiewiory" ale bardzo mi się spodobało <3 nasza też uwielbia przerwać, szczególnie jak widzi innego psa;)
Cudowny ten batmanik <3

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt mar 30, 2018 5:59 pm 

Beza ma w sobie coś takiego mega urzekającego :oops:

PostNapisane: Pt kwi 13, 2018 8:16 pm 

Halo, halo :) W imieniu Mechaników pokładu Załogi Bulldoga oraz wszystkich użytkowników forum prosimy o uaktualnienie wątku podopiecznego ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N kwi 15, 2018 1:36 pm 

Jestem, jestem i już piszę ;P
U Bezy coraz lepiej mimo wielu przeszkód :)
Mam wrażenie, że w końcu poczuła że to jest jej dom i że jesteśmy jej ludźmi <3 :D
Jest przyjazna wobec każdego, wesoła, mądra, kochana, grzeczna i szybko się uczy.
Na spacerach już jest dużo lepiej. Nie zastyga w bezruchu gdy ktoś idzie, nie ciągnie też do ludzi z ciekawości, nie boi się już hałasu ruchu ulicznego.
M-c temu Beza miała sterylizację (początek ropomacicza) i korektę nosa. Bardzo, bardzo źle zniosła narkozę, ledwo ją wybudzili :( A czeka nas jeszcze za jakiś czas korekta podniebienia, usunięcie przepukliny pachwinowej i ściągnięcie kamienia z zębów...już się boję na samą myśl :(
Obecnie nie dostaje już żadnych leków, tylko oleje, algi morskie i fosforan wapnia. Nadal walczymy z alergią. Mimo, że je karmę z owadów, to niestety szału nie ma. Zastanawiam się czy to nie wyłażą na razie wszystkie wcześniejsze zaniedbania. Pamiętam że Arya, nasza poprzednia buldożka, potrzebowała aż ok. roku żeby dojść do ładu ze skórą. Alergii wziewnej u Bezy nie podejrzewam, bo w pseudohodowli zapewne też już by ją miała. A teraz jej skóra i fałdy skórne są jednak w gorszym stanie niż po odbiorze :( Poza tym Apoquel za bardzo nie zadziałał, co sugeruje jednak pokarmówkę. Będziemy dalej obserwować, ale pewnie i tak skończy się na zrobieniu testów.
Podczas znieczulenia przy sterylce miała robione rtg kręgosłupa i niestety okazało sie, że kręgosłup jest w tragicznym stanie :( Beza ma aż 4 półkręgi w odc. piersiowym! Jest to wada genetyczna :( Do tego zwyrodnienie w odcinku szyjnym. Na razie nie ma żadnych objawów, ale z czasem niestety ten stan ulegnie zmianie. Nie pozwalamy jej skakać i nie chodzi po schodach. Poza tym na pewno ma zwyrodnienia w tylnych łapkach, bo ma je zazwyczaj przykurczone, ehhh. Muszę to jeszcze skonsultować z jakimś ortopedą, bo nasz wet twierdzi że dopóki nie ma objawów jesli chodzi o kręgosłup, to nie ma sensu nic z tym robić, ponieważ to są kości (kręgi), a nie stawy. Więc jakakolwiek fizjoterapia jest w tym wypadku bezcelowa. Ponadto Beza ma już stwierdzony zespół suchego oka, także cyklosporyna lub sztuczne łzy będziemy podawać dożywotnio. Tak to wygląda w skrócie jeśli chodzi o zdrowie. Takie maleństwo (9,5 kg), a tyle choróbsk :( Na szczęście Beza dzielnie i ze spokojem znosi wszelkie badania i codzienną pielęgnację.
Trafiła do nas w trochę kiepskim momencie roku, bo 3.01., gdy bardzo długo był mróz, więc w sumie nie było okazji żeby ją od początku socjalizować poza domem. Nie miała za bardzo kontaktu z innymi psami. Krótki spacer i już ciągnęła do domu. Ale w końcu nadeszła wiosna :) W końcu Bezik poznaje inne pieski na psich wybiegach i w parku. Zaliczyła pierwszą podróż komunikacją miejską, przejażdżkę w przyczepce rowerowej, pierwszy raz widziała Wisłę, towarzyszy nam w zasadzie wszędzie (poza pracą niestety;) i jak się okazuje uwielbia to wszystko, byle być blisko nas :) A ulubione miejsce Bezulca to oczywiscie moje kolana :D
24.03. minał rok od śmierci naszej Aryi, Beza pojechała też z nami na cmentarz dla zwierząt by odwiedzić swoją starszą siostrę.

Poniżej zdjęcia z ostatnich 2 m-cy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiamy wszystkich śledzących nasz wątek na forum :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N kwi 15, 2018 6:17 pm 

Biedactwo :( Mam nadzieję, że Wasze ogromne pokłady miłości wystarczająco jej to wynagradzają. W sumie, to nie mam wątpliwości, że tak właśnie jest <3 Czy śledziliście tutaj na forum jakieś wątki największych alergików? Podesłać Wam jakieś przypadki, może coś podsunie Wam jakiś trop? Bardzo mi przykro, że kruszynka taka chorowita. Trzymam kciuki, żeby mimo wszystko udawało się polepszać jej komfort życia ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn kwi 16, 2018 10:38 am 

Nie śledziłam. Mogłabyś mi napisać o które psy chodzi?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn kwi 16, 2018 12:07 pm 

Mechanik pokładowy Dom stały (1 pies)

Na problemy z kręgosłupem polecam suplement diety CaniViton Advenced, wspomaga metabolizm stawów w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów. Opakowanie starcza na miesiąc, podaję się 1 sztukę dziennie. My podajemy przez cały miesiąc potem miesiąc nie dajemy, czyli co drugi miesiąc bo dajemy ten suplement tylko zapobiegawczo tak jak poleciła nam Pani weterynarz. U was zapewne byłoby wskazane aby Beza otrzymywała ten suplement cały czas. Jeśli chodzi o alergię pokarmowe to zapewne czeka was długie szukanie odpowiedniej karmy. Biedna Beza przez zaniedbania w pseudo tyle problemów zdrowotnych ma to malutkie stworzonko. Trzymam kciuki aby udało się szybko małą wyprowadzić na prostą.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn kwi 16, 2018 4:13 pm 

Ada55 napisał(a):
Na problemy z kręgosłupem polecam suplement diety CaniViton Advenced, wspomaga metabolizm stawów w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów. Opakowanie starcza na miesiąc, podaję się 1 sztukę dziennie. My podajemy przez cały miesiąc potem miesiąc nie dajemy, czyli co drugi miesiąc bo dajemy ten suplement tylko zapobiegawczo tak jak poleciła nam Pani weterynarz. U was zapewne byłoby wskazane aby Beza otrzymywała ten suplement cały czas. Jeśli chodzi o alergię pokarmowe to zapewne czeka was długie szukanie odpowiedniej karmy

Zapytam ortopedę czy jest sens podawania jej supli na stawy gdy problemem są kręgi. Poza tym w składzie Canivitonu są zboża i kurczak, co przy alergii jest w sumie żadnym wyjściem.
Samą alergię w końcu ogarniemy, tylko szkoda mi Bezy, bo widzę że ją swędzi i denerwuje :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn kwi 16, 2018 7:27 pm 

MamaAryucha napisał(a):
Nie śledziłam. Mogłabyś mi napisać o które psy chodzi?

Wrzucam kilka wątków, gdzie przewija się temat alergii, jutro jeszcze przejrzę dokładniej forum, może coś mi się jeszcze nasunie:

viewtopic.php?f=69&t=936&p=126015&hilit=alergia#p126015

viewtopic.php?f=69&t=817&hilit=alergia+sk%C3%B3rna&start=20

viewtopic.php?f=69&t=786&p=98961&hilit=alergia+sk%C3%B3ra#p98961

viewtopic.php?f=49&t=967&hilit=bob&start=40

W wątku Lady pojawia się kwestia diety BARF, nasz rezydent też na niej jest i tylko dzięki temu możemy od razu wykluczać problemowe mięsa. Oprócz tego, tu i ówdzie ktoś napomykał o grzybach, stresie i roztoczach - czy to też by Cię interesowało? Nużycę macie wykluczoną?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn kwi 16, 2018 7:45 pm 

Anjau napisała jeszcze gdzieś: "Na alergie polecam tabletki apoquel. Moja Kruszyna dostaje codziennie jedna i po drapaniu nie ma śladu." A ktoś inny, że wet polecał dawać wapno na minimalizowanie objawów.

viewtopic.php?f=37&t=1140
Tu jest jeszcze raz wzmianka o Lady i jej atopii, i kolejny raz pojawia się apoquel.

Podpytuję jeszcze innych o wątki alergików.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn kwi 16, 2018 7:50 pm 

Dom stały (1 pies) Transport

Najlepszy z najlepszych jest synoquin. Poza tym ja bym na Waszym miejscu zadzwoniła do Kemilewa i pogadała czy w Bezy przypadku nie podać komórek macierzystych.
Te wszystkie zwyrodnienia, o których piszesz znam z autopsji. Można by o mojej Monie i jej chorobach napisać poemat. Zwyrodnienia ma wszędzie, obydwa kolana operowane kilkukrotnie, no i operacja kręgosłupa (wypadnięty dysk, zawał rdzenia). Tylko rehabilitacja trzyma ją na nogach, a właściwie na mięśniach. Dosłownie. Komórki też zrobiły swoje. Nie ma sztywnego chodu i widać poprawę komfortu życia. Z suplementów podajemy synoquin a leki przeciwbólowe są niepotrzebne.

Jeśli chodzi o alergię to my zmagamy się z tym problemem u Madzi. U niej też jest pokarmówka, do tego atopia. Po testowaniu karm udało nam się ją ładnie ustawić na dość długo na trovecie ohd. Niestety tylko na rok z kawałkiem bo później zaczęła sadzić straszne bąki i bolał ją brzuch. No więc znowu ten sam problem, masakra wręcz bo sraczka sraczkę sraczką poganiała. Wreszcie mimo oporów dałam royal canin anallergenic i w życiu nie zamienię tego na inną karmę. Kupy ładne, skóra i sierść również.
Niedobrze, że nie działa Wam apoquel.
Jakie dostawała dawki?
Można pomyśleć o cytopoincie i zobaczyć jak na niego zareaguje. U Madzi i Tosia zastąpiliśmy apoquel cytopointem, dostali już trzecią dawkę (zastrzyk raz w miesiącu) i jak na razie spełnia swoje zadanie.

A stosujecie jakieś kąpiele, maści ??

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]