Teraz jest So maja 10, 2025 8:40 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 584 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 11:32 am 

Marynarz

Dziewczyny, dziękuję za tyle miłych słów pod adresem naszej Mai/Mani :)
Co do spacerków: jest już lepiej, na hasło "spacer" biegnie w stronę drzwi merdając ogonkiem. Gorzej jednak z zakładaniem szelek bo ucieka. Wczoraj wieczorem po raz 1-szy założyłam jej bluzę na spacer. Zimno strasznie, a ona latała bez niczego :( Próbowałam już wcześniej ją ubrać, ale bała się bardzo, ogonek podkulała więc nie chciałam jej stresować. Dałam jej czas no i wczoraj nadszedł ten dzień :D
Mania wie dokładnie do czego służy spacer, siusiu i kupa na dworze. Kupy są prawidłowe, nie ma się do czego doczepić. Wczoraj kupiłam jej nową karmę. Będziemy testować Brit care lamb and rice, czyli dokładnie tą którą je Tosia. Tyle, że dla małych ras. Trzymajcie kciuki aby jej posłużyła.
Na piątek planujemy sterylizację (do potwierdzenia jeszcze z Magdą z ZB). Maupa4 (Magda) poleciła nam swoją lecznicę, a ja ze swojej strony sprawdzam swoją. Jak będę znała dokładny koszt to odzywam się do Magdy.

Jolu, co do podłogi: polemizowałabym czy jest czysta ;) Na dzisiaj planuję wyjęcie odkurzacza i jestem ciekawa co to będzie... ;)

Załączniki:
Komentarz: Nieoczekiwania zamiana miejsc ;)
DSC_9612.jpg
DSC_9612.jpg [ 118.31 KiB | Przeglądane 1589 razy ]
Komentarz: Mania 1-szy raz w ubranku :)
DSC_9620.jpg
DSC_9620.jpg [ 114.33 KiB | Przeglądane 1589 razy ]
Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 1:24 pm 

Dom stały (1 pies)

A jak się zachowują dziewczyny :) Jak ich stosunki? :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 1:47 pm 

Marynarz

Tak jak pisałam wcześniej Tośka jest zazdrosna o Manię. Kiedy wchodzi domownik do domu i dziewczyny cieszą się na jego widok to Tosia próbuje odgonić Manię. Wczoraj wieczorem zaczęła podgryzać ją po uszach :oops: I tu od razu pytanie do Was: jak mamy na to reagować? Bo powiem Wam, że ja strofuję Tosię i nie pozwalam jej tego robić, ale w sumie nie wiem czy dobrze robię bo może zostawić dziewczyny same aby same się dogadały? Podpowiedzcie coś proszę.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 1:58 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Ja nie jestem żadnym ekspertem, ale myślę, że jeśli one nie robią sobie krzywdy to może warto zostawić to jak jest , żeby dziewczyny ustaliły między sobą hierarchię?
Może być tak, że jak będziesz strofować Tosię, to ona poczuje się jeszcze gorzej i problem będzie narastał.
Działając instynktownie nie zwracałabym uwagi ani na jednego ani na drugiego psa, póki się nie uspokoją.

edit : to znaczy chodzi mi o reakcję tej osoby, z którą psy chcą się przywitać. Wydaje mi się, że jeśli nie będzie wchodził z nimi w interakcję póki energia podniecenia z nich nie opadnie, to załapią, że przepychanki nic nie dają.

Ostatnio edytowano Wt lut 17, 2015 2:00 pm przez Herbatha, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 1:59 pm 

Marynarz

Asie, ja sie moge podzielic wiedza teoretyczna i tym co by mi podpowiadala intuicja, choc pewnie sa na forum osoby ktore jeszcze doradza konkretniej :)

Przede wszystkim najwazniejsza jest rezydentka w domu, czyli Tosia. Musi poczuc ze jej pozycja nie jest zagrozona przez nowego domownika aby nie wzbudzic jej zazdrosci i agresji - ta zasada zadzialala jak bylamu nas Tosia a Muszek byl zazdrosnikiem strasznym ;) To Rezydent ierwszy jest witany, pierwszy dostaje jedzenie, smaczka, glaska, zabawke itd. Mushu wrecz musial myslec ze dostaje wiecej niz Tosia (ale nie widzial ze wcale nie ;) )
Mimo to, gdy Muszek zawarczal na Tosie, to ganilam go za to i kazalam mu sie odsunac, dzieki czemu z kolei to Tosia czula sie bezpiecznie. Mushu byl bardzo dominujacym psem ale jakos nam sie przez te kilka godzin udalo ;)
Czytalam ze taki okres adaptacyjny kiedy przede wszystkim faworyzujemy rezydenta powinien trwac okolo 2 tygodni, a po tym czasie powoli wyrownujemy traktowanie.

Wazne, zeby Tosia nie poczula sie odepchnieta, co czasem latwo sie dzieje kiedy np w rodzinie pojawia sie nowy szczeniak a ta szaleje na jego punkcie ;) tym bardziej wlasnie wtedy nie mozna zapomniec o rezydencie i powsciagnac emocje :)

Na tyle na ile poznalam Tosie to wydaje mi sie, ze sie dogadaja, tylko ona chyba potrzebuje wsparcia od Was ze wszystko jest w porzadku :) pamietam jak skryla sie w koncu u mnie na kolanach jak ja Muszek stripowal -bo byl zazdrosny o Lukasza i jak razem lezalysmy w fotelu wtulone. Bylysmy przeszczesliwe :)

Dacie rade :) nie mam w tej sprawie zadnych watpliwosci :)

"Aby właściwie nacieszyć się psem, nie wystarczy po prostu nauczyć go być prawie człowiekiem. Chodzi o to, by otworzyć się na możliwość stania się po części psem" - Edward Hoagland

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 2:42 pm 

Marynarz

Zgadzam się z Karola eN. Majce nic się nie stanie jeśli najpierw przywitasz się z Tosią i tylko ją będziesz widzec. Później przyjdzie czas dla małej.

Wydaje mi się ważne, by suki wiedziały kiedy jest ich kolej na witanie. U mnie, przy powitaniu, pierwsza na kolana wskakuje najstarsza, reszta cierpliwie czeka. Później jest kolej na głupola, wtedy najstarsza schodzi z kolan i nie pozwalam jej już wchodzic. Potem następny i jeszcze jedno. To ostanie jeszcze nie kuma za bardzo i się wpycha, ale ma dopiero 3,5 miesiąca, wiec daję jej czas.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 2:49 pm 

Starszy Bosman Dom stały (2 psy) Dom Fundacyjny Transport

Przepiękne mordki :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 8:09 pm 

Marynarz

Herbatha, Karola eN, tetyda, bardzo Wam dziękuję za te rady. Są bardzo cenne i zamierzam się do nich stosować. Już się stosuję :)
Nie jest cudownie, ale myślę, że damy radę. Dziewczyny nie mają wyjścia ;) - muszą ułożyć relacje.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 8:42 pm 

Marynarz

Dawaj znac jak Wam idzie :) i nie zostawialabym dziewczynom pola do popisu. To Ty jestes przewodnikiem stada i to Ty decydujesz co wolno a co nie, co da im poczucie bezpieczenstwa :)

"Aby właściwie nacieszyć się psem, nie wystarczy po prostu nauczyć go być prawie człowiekiem. Chodzi o to, by otworzyć się na możliwość stania się po części psem" - Edward Hoagland

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 9:47 pm 

Dom stały (3 psy) Transport

Joasia, tak jak dziewczyny piszą nie należy faworyzować nikogo a już najbardziej nowego domownika. Głaszcząc ja przy jedzeniu moim zdaniem, może i Maję uspokajasz ale rozsierdzasz Tosię. Niestety kolejność nie ma żadnego znaczenia dla nich w hierarchii, czy Ty będziesz pierwsza przechodzić przez próg czy nie, kto będzie miał pierwszy miskę itd. Kiedyś też mi się tak wydawało, ile się namęczyłam przy 4 psach, ile nerwów zmarnowałam aż w końcu znajoma behawiorystka powiedziała mi ze mam to olać. Psom jest zupełnie bez różnicy. Co innego siedzenie na kanapach, kary i inne. Niestety muszą iść w parach i reguły musza tyczyć wszystkich psów inaczej socjalizacja na nic :)

Joasia i ja nie widzę żadnego filmu, usuwałyście go ze strony?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lut 17, 2015 11:44 pm 

Ja popieram w 100% Małgorzatę te przechodzenie przez próg, pierwszeństwo itp. wzięło się z teorii dominacji autora okiem psa Fischera, Facet przed śmiercią wycofał się z teorii opartej na obserwacji wilków, ale niestety fama poszła ludzie książki pokupowali i bardzo im się ona spodobała.

Jeżeli chodzi o witanie się z psami to ja bym bardzo mało entuzjastycznie witała się po równo z każdym bez różnicy kto pierwszy. Ale jeżeli jest jakiś problem z bronieniem zasobów między psami to nie witałabym się w ogóle.Dlatego że psy są na bardzo wysokim pobudzeniu po powrocie właścicieli z pracy i nie trudno wtedy o bójkę jeżeli są tak nakręcone obydwa.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 18, 2015 12:10 am 

Marynarz

Dzięki dziewczyny za wskazówki. Będziemy stosować.
Wcześniej nie stosowałam metod przechodzenia przez drzwi jako pierwsza więc akurat tu niczego nie musimy korygować. Jakoś tak instynktownie czułam, że to bujda i wygląda na to, że intuicja mnie nie zawiodła ;)

Małgosiu, tak, filmik został usunięty. Nakręcę ładniejszy :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 18, 2015 1:17 am 

Tz. Samo w sobie przechodzenie przez drzwi na komendę , to może być dobre w ramach takiej autokontroli, wtedy jak mam staram się robić to na komendę OK. TO jest dobre jak pies jest pobudzony po powrocie do domu a trzeba z nim iść na dwór, Molly zamienia się wtedy w parowóz, to chociaż w taki sposób staram się ja opanować.Natomiast ni jak to się ma do dominacji czy czy tego typu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 18, 2015 8:37 pm 

Marynarz

Meldujemy, że jutro wieczorem sterylizacja Mani. O 8.00 pobranie krwi, a sama sterylka o 21.00. Trzymajcie kciuki! I za wyniki i za sam zabieg.

Z codziennych tematów: Mańka ewidentnie się rozkręca :D Jej zachowania można przyrównać do zachowania szczeniaka: wyciąga Zuzi rzeczy z torebki pozostawionej na podłodze, z łóżka wyciąga pidżamę i ciągnie ją na na środek pokoju, łapie w ząbki moje notatki, które leżą na brzegu kanapy i ucieka. Taka grandziara mała :lol: Na komendę "Zostaw" czy "Nie wolno" wcale nie reaguje. Oj, sporo pracy przed nami ;)
Na spacerki już nie boi się wychodzić. Dziś po założeniu ubranka podskakiwała z radości. Serce się raduje jak się widzi taką zmianę :)

Wcina swoją nową karmę aż się kurzy :D Nie ma żadnych sensacji żołądkowych i kupy w porządku.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 18, 2015 8:51 pm 

Marynarz

Trzymamy kciuki za udany zabieg :) Fajnie, że mała się rozkręca, to świadczy tylko o tym, że coraz lepiej się u Was czuje. Ale na pewno nie można jej na wszystko pozwalać, bo się maluch rozbestwi :lol: . A co do relacji między dziewczynami, to na pewno się wkrótce ułożą.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 18, 2015 9:35 pm 

Marynarz

No to ladnie sie rozkrecs :) no ale co sie dziwic skoro znalazla w koncu swoja przystan :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 18, 2015 9:51 pm 

Marynarz

Trzymamy kciuki :) Super że jest coraz lepiej :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 19, 2015 10:45 am 

Marynarz

Dzięki dziewczyny!

Mania już po pobraniu krwi. Morfologię już mamy bo jak to wet określił robi się z automatu. Jest ok. Wyniki biochemii mam poznać ok. 15.00. Trzymajcie kciuki.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 19, 2015 10:48 am 

Dom stały (3 psy) Transport

Trzymamy kciuki nadal i mam nadzieje że o 15 tez wszystko będzie w porządku a po 21 tym bardziej :)

I teraz ja się zgadzam z tym całkowicie z Ronnie, Fisher bił się przed śmiercią w pierś że błędnie porównywał psy do watahy dzikich wilków, która w niczym ich nie przypomina.

W dodatku przechodzenie przez drzwi jako komenda do ujarzmienia idealna. Musi być "czekaj" i dopóki jest wariactwo, nie wychodzimy. Szybko pies wtedy łapie :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 19, 2015 4:02 pm 

Starszy Bosman Dom stały (2 psy) Dom Fundacyjny Transport

Trzymamy kciuki za Maję/Manię :)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 584 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]