Teraz jest Pn maja 19, 2025 9:48 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 168 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 13, 2017 5:55 am 

Marynarz Dom tymczasowy

Jednak uraz mechaniczny... a łudziłam się, że to jaskra. Pinkers też ma taką małą pamiątkę z pseudohodowli tylko na jednym oczku i wet powiedziała, że może być wrażliwe te oczko na wszystko. Odpukać na razie nic się nie dzieje. Wierzę, że u Was też będzie ok :*

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 15, 2017 10:18 am 

Dom stały (3 psy) Transport

Biedny, pewnie przez te oczy mógł być bardziej nerwowy, nic przyjemnego jak coś boli :(

fajnie by było jakby dało się uratować oko ale jeśli nie to najważniejsze żeby go nie bolało, Przystojny i tak będzie :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 15, 2017 12:56 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Furiat ma sie coraz lepiej. Dzis jest wyjatkowo energiczny, bo po raz pierwszy na spacerze nie uciekal po 5minutach do domu, tylko spacerowalismy cale 0.5h :) Mimo ze ma 4 spacerki w ciagu dnia, to i tak sika jeszcze w domu. Je coraz wiecej, jest bardziej ruchliwy. Coraz bardziej lgnie do ludzi. Za mna chodzi wszedzie. Na schody albo wbiega albo sie chwile zastanawia czy wejsc i trzeba go zachecac. Slepe oczko ma szeroko otwarte, a nie przymruzone jak na poczatku.

Jutro mamy kontrole u okulisty. Uszko czasem drapie, ale dostaje antybiotyk. Nauczyl sie sciagac klosz z glowy, kreci sie dopoki sie nie rozepnie. Tasma na szczescie pomogla.

Ogolnie Furiat jest bardzo pogodnym psiakiem. Rano sie cieszy jak czlowiek wstaje. Po spacerze wyczekuje jedzonka. Potem najedzony sie kladzie i zasypia. Uwielbia mizianie po brzuszku. Grzecznie zostaje w domu. Duzy spioch z niego.Wpatrzony w czlowieka calym soba.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 16, 2017 11:14 pm 

Jestesmy po kontroli u okulisty. Oczko sie goi, rogowka od gory jest juz przejrzysta. Za 2 tyg nastepna kontrola, ale prawdopodobnie juz zaczyna widziec. Od dolu oczka ma zrost, wiec patrzac w dol nie bedzie widzial nigdy.

Test na parwo negatywny. Mniej siku w domu. Z kazdym dniem ma wiecej energii.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 16, 2017 11:19 pm 

Czyli calkiem dobre wieści :-)
Szkoda, ze oczko nie bedzie calkiem sprawne ale dobrze, ze chociaz troszke bedzie widzial!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 16, 2017 11:27 pm 

Marynarz Dom tymczasowy Dom stały (1 pies)

Super wieści :D cieszę się ze ten przystojniak jest w tak dobrych raczkach i ze wkoncu czuje co to miłość <3

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lut 17, 2017 12:11 am 

Marynarz Dom tymczasowy

Zawsze jakiś sukces! :) z całego serca trzymam za niego kciuki!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lut 17, 2017 2:48 pm 

Zauwazylam, ze lize lapki. Czy to moze byc alergia od karmy? Poza tym zrobil siusiu na lozku rano jak jeszcze lezalam, ledwo zdazylam sie obudzic. Jak rano sie budzi to w ciagu 5min trzeba sie zerwac i z nim wyjsc, bo inaczej sika na mate. Ale dlaczego dzis na lozku, myslalam, ze nie jest zdolny do tego, tym bardziej, ze specjalnie po to wskoczyl na lozko. Bedziemy dalej oduczac az do skutku.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lut 17, 2017 4:05 pm 

Marynarz Dom tymczasowy Dom stały (1 pies)

Najlepiej dawać karmę specjalna dla buldożków by uniknąć alergicznych stanów :)
Moja sunia tez raz zrobiła w łóżku. Nie wiem od czego to zależy. Trzeba być cierpliwym

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lut 17, 2017 5:16 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy

Joasia napisał(a):
Zauwazylam, ze lize lapki. Czy to moze byc alergia od karmy? Poza tym zrobil siusiu na lozku rano jak jeszcze lezalam, ledwo zdazylam sie obudzic. Jak rano sie budzi to w ciagu 5min trzeba sie zerwac i z nim wyjsc, bo inaczej sika na mate. Ale dlaczego dzis na lozku, myslalam, ze nie jest zdolny do tego, tym bardziej, ze specjalnie po to wskoczyl na lozko. Bedziemy dalej oduczac az do skutku.

U nas na przykład wczoraj zostały obsikane zasłony :P niestety są troche za długie i leżą na ziemi za to im się oberwało :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lut 17, 2017 11:43 pm 

Lizanie łapek może byc z powodu alergii. A w ktorym miejscu lize łapki? Bo moze tez miec zapalenie przestrzeni miedzypalcowych.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So lut 18, 2017 9:49 pm 

Na poczatku bylo wachanie jednej lapki, gdzie byl ropien miedzy palcami. Weterynarz wycisnal, ale potem dalej ja wachal. W koncu zaczal lizac, raz go przylapalam jak lizal juz cala noge. Ale widzialam to doslownie z 3 razy. Mial male plamki czerwone w okolicach intymnych, ale juz sie zmniejszyly. Wet powiedzial, ze pewnie od karmy. Odstawiamy doline i wracamy do brita care. Tym bardziej, ze przylapalam go jak grzbietem ocieral sie o noge stolu.

Przestrzenie miedzy palcami przemywalam manusanem.

Niestety w kale byly jaja glist, wiec jestesmy w trakcie trzeciego odrobaczywania i za 3tyg powtorka.

Co polecacie na kleszcze? Wet polecil bravecto.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So lut 18, 2017 11:33 pm 

Nie mam zdania o bravecto, ale w Szantach jest ten wątek, moze zechcesz poczytac.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lut 19, 2017 12:01 am 

O bravecto sa różne opinie, ja osobiscie nie,stosuje, poczytajcie opinie w szantach, taj jak napisala kruella. Ja wole spot ony, uzywam ektopar i tak naprawde Boni miala 1 kleszcza w,zyciy a ma już 8 lat, ale z tymi preparatami to jest roznie, nie na kazdego psa dziala tak samo. Musicie sprobowac co nedzie,Wam najbardziej odpowiadać.
Co do karmy to odstawcie Doline Noteci, to nie jest dobra karma! Jesli chodzi o karmy hipoalergiczne to duzo osob pokeca karme trovet ohd, ma,w sobie białko hydrolizowane ktore nie uczula.
Obserwujcie, byc moze po zmianie ksrmt znikna problemy z lapkami i innymi zmianami skornymi, wtedy bedzie wiadomo ze to z powodu alergii. Jak byscie chcieli piczytac o karmach to w szantach tez mamy watek.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 22, 2017 12:36 pm 

Furiat sie przekonuje do brita, łapek juz nie lize, ale drapie sie w ucho coraz bardziej. Ma kolnierz, wiec krzywdy sobie nie zrobi, ale.nie wiem czy to alergia czy przez infekcje uszu. Czasami zdarzy mu sie pysk wycierac w koldre.

Jakie gotowane warzywa polecacie? Poki co leki mu podawalam z jablkiem albo marchewka gotowana. Pomidora nie zje. Chce sprobowac z gotowanym indykiem. Tylko wlasnie przeczytalam, ze marchewka ma wysoki IG, a Furiat ma podwyzszona glukoze, wiec nie wiem czym ja zastapic.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 22, 2017 1:52 pm 

z warzyw możecie podawać jeszcze dynię gotowaną, pietruszkę, seler ale moja sunia przepada np. za gotowanymi buraczkami :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 22, 2017 4:03 pm 

Akurat dynia, seler i buraki gotowane też mają IG>50. Tak samo jak kasze czy ryż. Pytałaś lekarza, czy obecność gotowanych warzyw może być niezdrowa dla psa z cukrzycą? Bo sam indeks podobno przereklamowany:). Może są jakieś gotowe karmy dla cukrzyków, które Twój pies polubi i dobrze przyjmie. Powodzenia!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 23, 2017 12:40 pm 

Za 2 tyg powtarzamy badania, to skonsultujemy glukoze. Na razie brit i indyk.

Sciagnelismy na chwile klosz, bo okulista powiedzial, ze mozna odstawic, ale Furiat od razu zaczal lizac lapki i rozdrapal w srodku ucho. Odwolalam wczesniej wizyte u dermatologa, bo byla poprawa, ale umowilam z powrotem na poniedzialek.

Ucho moze go swedzi od infekcji.

Zalecacie jakies badania u dermatologa?

Do czasu wizyty co moge zrobic, zeby nie lizal lapek?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 23, 2017 1:36 pm 

Dom Fundacyjny

Skarpetki niemowlęce :)

Co do kleszczy - ja stosowałam, ale w tym roku już nie będę (przekonał mnie aspekt finansowy, żadnych skutków ubocznych nie było).
Dlatego w tym roku czystek obroża Foresto. Czystek stosujemy jużź od końca grudnia :)

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 1:21 pm 

Bylismy wczoraj u dermatologa. Furiat ma AZS, dostaje calcort, dexasone do uszu i za 10 dni kontrola. Po badaniu sluchu okaze sie czy konieczny jest zabieg lewego uszka. Ma spore narosla.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 168 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]