Teraz jest Wt lip 08, 2025 10:36 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 440 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz wrz 24, 2015 10:36 pm 

Ana napisał(a):
Wet po sterylce mówił, że tyle było zrostów, które wskazują na pewno na min 3 cesarki... a bidulka ma dopiero 3 lata, więc musiała być kryta już od pierwszej cieczki :/
najważniejsze, że już nie będzie musiała tego przechodzić :)

dokładnie, dobrze że udało sie ją stamtąd wyciągnąć, aż strach pomyśleć jakby wygladała za kilka lat :o dużo zdrówka dla kluseczki :D oby rana sie szybko zagoiła :P

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 26, 2015 8:45 am 

Marynarz Dom stały (2 psy)

Ana napisał(a):
Ehh.. dzień zaganiany. Koło rany zaczął się zbierać płyn surowiczy. Pojechałam do weta, oczyszczono ranę, popsikano antybiotykiem i reszta w domu. Musimy przemywać brzusio jodyną i robić opatrunki, żeby nie doszło do odparzenia.
Mini przez wyciągnięty brzuch nie 'wietrzy' ranki, przez co trochę to się może ślimaczyć. Po spacerze rozłożę cycuchy i porobię jakieś zawijańce ;)

Gdyby już doszło do niewielkiego odparzenia polecam krem Sudocrem , tani i dostępny nawet w Rosjanie i w aptekach. Małe opakowanie chyba 50 g w cenie ok.10 zł , maść jest wydajna. Bryka po sterylne nie chciała chodzić bo bała się ubranka. Sudocrem w ciągu 4 dni pomógł na odparzenie. Buziaki :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 26, 2015 11:45 am 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Hej Jak Wam mija łikędzik ;-) jak maleństwo się miewa? Mam nadzieję, że wraca do zdrowia..., ranka się goi? ściskamy mooooccccnoo!!!! :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 26, 2015 2:09 pm 

Marynarz

Mam nadzieję, że ranka na brzuszku się goi! A my czekamy na decyzję o adopcji... Ściskamy serdecznie!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 26, 2015 3:32 pm 

Dom stały (1 pies)

Ranę smarujemy jodyną, już nic się nie sączy, ale jeszcze trochę musimy poczekać na całkowite wygojenie. Do odparzenia na szczęście nie doszło ;)
Przytulanka coraz częściej sama domaga się głaskania. Przychodzi na zawołanie, już nie ucieka:)

Próbujemy walczyć ze szczupłą sylwetką, póki co nie widzę okrągłego brzuszka :( Myślę, że to też sprawa trzustki i wątróbki, dlatego jak Mini całkowicie dojdzie do siebie po sterylce to trzeba będzie wprowadzić wspomagacze np. enzymy trawienne. U Heli wyniki doszły do normy po 3 tyg stosowania także myślę, że w tym przypadku będzie tak samo :)

Co do adopcji, cieszę się bardzo, że tyle chętnych jest na Minionka :) Niestety jest tylko jedna :P Trudno jest wybrać wśród tak wspaniałych domków ten jeden, ale trzeba :roll: .
Mam nadzieję, że nikogo to nie zrazi i nawet po decyzji odmownej będzie nadal myśleć o adopcji jakiegoś psiaka :) Z tego co widzę wszyscy jesteście bardzo zaangażowani i wiem, że każdy pies który do Was trafi będzie miał raj na ziemi ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N wrz 27, 2015 2:40 am 

Marynarz

Ana napisał(a):
Ranę smarujemy jodyną, już nic się nie sączy, ale jeszcze trochę musimy poczekać na całkowite wygojenie. Do odparzenia na szczęście nie doszło ;)

Nie uzywa się już jodyny do ran, dawała bardzo dużo uczuleń i wstrząsów, ze szpitali juz jest wycofana, najlpeszy do dezynfekcji rany jest Octanisept i Rivanol

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N wrz 27, 2015 9:22 am 

Dom stały (1 pies)

Mini na szczęście nie ma na to uczulenia. Jodynę w aptece można kupić bez recepty więc nie jest chyba tak źle :)
Od czasu sterylizacji czystość nam trochę kuleje. Wytrzymuje już w prawdzie dłużej, ale to jeszcze nie to co było przed zabiegiem, bo już miała wyrobiony nawyk siusiania tylko na dworze. Teraz wytrzymuje całą noc, natomiast w ciągu dnia jak wychodzę parę godzin (ale nie 7-8 jak wcześniej). Cały czas nad tym pracujemy, ale myślę, że zaworki muszą się wyregulować po steylce ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N wrz 27, 2015 3:56 pm 

Marynarz

Ana to chodzi o to, ze jest bez recepty, odchodzi się od jodyny, w szpitalach tego już nikt nie używa na rany, nie wiem czemu wasz wet poleca jodynę, jest Octanisept bardzo dobry, Rivanol swietnie zasusza, jodyna w kontakcie z krwią może naprawdę spowodowac wstrząs :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N wrz 27, 2015 3:57 pm 

Marynarz

A poza tym szczypi jak cholera :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N wrz 27, 2015 4:00 pm 

Jeżeli Mini w nocy wytrzymuje, to w dzień może być pokłosie przeżyć i jej przejdzie . Na szwy ja stosuję dodatkowo dermatol na wysuszenie, a też jest dobry na odparzenia w fałdach na buźkach bulwiaków . :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 28, 2015 11:39 am 

Dom stały (1 pies) Dom Fundacyjny Transport

A mnie wczoraj odwiedziła ta śliczna dziewczyna :D jestem zauroczona,Mini jest cudna i faktycznie malutka :D

Załączniki:
DSC_1579.JPG
DSC_1579.JPG [ 2.79 MiB | Przeglądane 10265 razy ]

PostNapisane: Pn wrz 28, 2015 12:27 pm 

Marynarz

Trzymamy kciuki za Mini! :D

Z doświadczenia mogę zasugerować żeby ranę przemywać Octeniseptem.
Mini z dnia na dzień wygląda coraz lepiej :D Wspaniała robota!!!

Przesyłamy gorące przytulaki :*

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 28, 2015 1:04 pm 

Dom stały (1 pies)

Mini nawet od cioci Agi z ręki jadła 8-)

Ściągane były dziś szwy... Mini ma odczyn na nici rozpuszczalne :/ Nic strasznego, ale rana będzie się długo goić. No i dalej walczymy z siku w domu bo po sterylce zaworek się rozregulował

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 28, 2015 3:53 pm 

Kuruj się malutka, już ślicznie wyglądasz i pychol uśmiechnięty. Buziaki :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 28, 2015 4:06 pm 

Marynarz

Niesamowity Słodziak! Oby jak najszybciej skończyły sie te wszystkie perypetie! A Wy jesteście niesamowici! Pozdrawiam serdecznie, Ula

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 28, 2015 8:07 pm 

Transport

Aga, a jak Mini zareagowała na Twoją ekipę? była zlękniona?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 28, 2015 9:05 pm 

Dom stały (1 pies)

Na początku nie wiedziała co jest grane :D Później jak się oswoiła z miejscem zajęła legowisko jak swoje :) Myślę, że to kwestia czasu i szybko by łobuzowała z resztą gromady.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt wrz 29, 2015 7:24 pm 

Transport

aż wierzyć się nie chce, jak szybko się otworzyła! super, że nie ma większych problemów w relacjach z innymi psami.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt wrz 29, 2015 9:55 pm 

Dom stały (1 pies)

Szaleństwa nie ma, bo nie biegała z nimi jak szalona :P Ale z Sabą widzę, że czasami próbuje podchodów lub biegania za zabawką ;)
Maleństwo potrzebuje stabilnych ludzi, którzy ją zaakceptują taka jaka jest. A jest kochana, tylko potrzebuje trochę więcej czasu niż inne psiaki :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr wrz 30, 2015 11:43 am 

Marynarz

Może jakieś nowe zdjęcia udałoby się Wam zrobić?

:D

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 440 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]