Teraz jest Wt cze 10, 2025 3:40 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn sty 23, 2017 6:15 pm 

Kapitan Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy Transport

Kurczę biedak, faktycznie pewnie go roznoszą emocje, tyle zmian w jego życiu, do tego uporczywe swędzenie :O ale grunt, że widać poprawy i sobie radzisz, super!
A jaką superową macie obrożę :D ! przepięknie wygląda.

Fajnie psa też męczy nie tyle wysiłek fizyczny, co psychiczny- możesz za jakiś czas próbować ćwiczyć z nim różne komendy i sztuczki, albo dawać mu wyzwania takie jak tropienie czy kong.

Co do spania pod kołdrą- ja mam dwa takie egzemplarze, przetulaśnie przekochaśnie! Z czego jeden "egzemplarz" śpi pod kołdrą nawet przy 30 stopniowych upałach :shock:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn sty 23, 2017 10:13 pm 

Marynarz

Buldożek Mango napisał(a):
Kiedy pies ma smycz przypiętą z przodu i zaczyna ciągnąć, wtedy odwraca się przodem do Ciebie. Nie będzie miał innej możliwości spacerowania, jak tylko przy nodze :) Bardzo dobre szelki tego typu szyje na wymiar pani Joanna z Fransja Elegansja http://fransjaelegansja.weebly.com/

Hej Sylwia :-)

Link super - czy to Ty sprezentowałaś Baronowi tą obróżkę, którą teraz nosi? :D Jest tam mnóstwo świetnych rzeczy :-)

Szelki faktycznie będą wskazane, na treningi głosowe Baron reaguje, ale póki jest w stanie się skupić. Jak emocje wezmą górę, to trzeba go zatrzymać, wyciszyć i od nowa...

Dziś podróżowaliśmy autobusem i tam Baron nie był w stanie się wyciszyć póki go nie zabrałam na sam przód i nie ustawiłam tak, że nic nie widział. Straaaasznie się cieszył na wszystko i wszystkich, jest niesamowicie ciekawski. :-D

Z jednej strony super, że jest tak pozytywnie nastawiony do wszystkiego z czym się styka, a z drugiej strony trochę z tym kłopot, bo się bardzo mocno nakręca. Jest jak w amoku, każda próba przywołania do porządku go jeszcze bardziej nakręca. :shock: Nie da się go przez to ganić - trzeba zatrzymać, poczekać chwilę aż złapie kontakt ze światem i dopiero. (A w międzyczasie przecież serce topnieje... Bo on jest po prostu rozbrajający :-) )

Póki co nie mamy żadnych hipoalergicznych nagród, a samej karmy nadal nie chce jeść, więc trudno nam utrwalać właściwe zachowania.

U weterynarza Baron zachowywał się wzorowo. Wszędzie dał sobie ładnie zajrzeć i sam też wszędzie zajrzał - jak tylko zszedł ze stolika. Chwilę po nieprzyjemnym badaniu gruczołów odbytowych rzucił się z jęzorem na weta - najwyraźniej wolał go widzieć prze sobą ;-) Zupełnie żadnej traumy, żadnego szczególnego lęku (trochę drżał) - tylko i wyłącznie cechująca go radość i ciekawość. :-) :-)

Jego ogólny stan jest dobry. Wymaga comiesięcznego czyszczenia gruczołów odbytowych no i dobrania odpowiednich leków na alergię i karmy. Dziś dostał testowo nowy steryd - to, co bierze teraz działa za słabo (i to właśnie przez leki ma problemy z trzymaniem moczu). Jutro jedziemy pobrać krew żeby zbadać jak reaguje na nowy lek.

...Znowu zamieni się w tornado radości :P
Załącznik:
Komentarz: Baron dostał kaczkę. Bardzo się cieszył - kaczka żyła jakieś 15 minut. :-(
IMAG2225.jpg
IMAG2225.jpg [ 307.82 KiB | Przeglądane 3295 razy ]

Załącznik:
IMAG2234.jpg
IMAG2234.jpg [ 499.56 KiB | Przeglądane 3295 razy ]

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn sty 23, 2017 10:51 pm 

Marynarz

Ale różowe ma ubranko, no super :D :D :D

Nasz Bandi tez byl alergikiem, wet zalatwila nam karton probek Royal Canin dla alergikow, obserwowalismy i uczulenie mu po karmie znikalo. Nasz piesio byl bialy z paroma czarnymi plamami, typowe buldogi alergiki, karma pomogla jak dla nas, a raczej jemu, zniknęły zaczerwienienia na skorze.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt sty 24, 2017 10:14 am 

Dom Fundacyjny

Ja polecam Trovet OHD. Mają też smaczki w tej firmie - może ich spróbujecie? :)

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt sty 24, 2017 6:09 pm 

Marynarz Dom tymczasowy Dom stały (1 pies)

Czekamy na wieści jak po wecie:)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt sty 24, 2017 7:38 pm 

Marynarz

Haha no widac po zdjeciu jakie on ma tornado radosci, piekny jest

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 25, 2017 6:25 pm 

Marynarz

Baron wczoraj zaliczył drugą wizytę u weta i... Czeka nas jeszcze jedna jutro i jeszcze kolejna w sobotę lub niedzielę.

Nie zareagował na lek podany w postaci kropelek - wczoraj dostał więc zastrzyk. Reakcja zauważalna gołym okiem powinna być taka, że powinny zniknąć czerwone krostki i placki i powinien przestać się drapać.

Wysypka zeszła zauważalnie, ale nie całkiem. Drapanie jest nasilone tak samo. :-( Będą kolejne dawki i obserwacja, bo czysto teoretycznie - reakcja powinna być bardziej widoczna.

Istnieje możliwość, że Baron jest uczulony na ryż - jego dotychczasowa karma, choć była hipoalergiczna, mogła go uczulać właśnie ze względu na obecność ryżu. Dziś przyszła już nowa karma, polecona przez weta (on sam też ma 3 francuskie stwory) Brit Care Sensitive - Salmon & Potato. Zobaczymy, co piechu na to.

Póki co niestety wysypka nadal mu się pojawia, zwłaszcza pod wieczór robi się czerwony. Istnieje też możliwość, że to kwestia zmiany otoczenia nasila alergię. Aaaalbo hormony.

Trzeba więc celować z dietą i z lekami. I duuużo kąpać. ;-)

Poza tym Baron jest mega radosnym psem, potrafi się ucieszyć z naprawdę zaskakująco powszednich pierdół. :-) Podskok radości może np. wywołać dźwięk chlupiącej w studzience wody albo fakt, że na podłodze leży śmieć. To, że na przystanku tramwajowym jest zgarnięta kupka śniegu - niesie tak dużo radości, by w nią z rozbiegu wskoczyć. ;-)

Baron jest bardzo spostrzegawczym obserwatorem i prawie każde zaobserwowane przez niego zjawisko budzi w nim entuzjazm i radość. Jeśli zjawisko daje się wziąć do pyszczka - wtedy Baron je zgłębia. Wczoraj usiłował zgłębić mój szalik, ale na szczęście nie jest badaczem butów.

W autobusie w czynie społecznym odkurzył podłogę... Ogólnie psiak daje kupę, kupę radości tą swoją radością i ciekawością świata. :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 25, 2017 6:43 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

kajaz napisał(a):
...polecona przez weta (on sam też ma 3 francuskie stwory)...

jak rozumiem to weterynarz z Poznania? Jeśli tak to chętnie otrzymał bym na niego namiar :)

a radosny figlarz czerpie z życia garściami y łapami znaczy się widzę :) Co do tej alergii to próbowaliście zmienić też rodzaj wody jaką otrzymuje i poobserwować?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 25, 2017 10:23 pm 

Tak emanuje radością , ze pewnie wszystkich nią zaraza :p
A co do weta, oby wszystko się wyklarowało i szybko zdiagnozowało !:)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr sty 25, 2017 10:56 pm 

Marynarz

Elzar napisał(a):
jak rozumiem to weterynarz z Poznania? Jeśli tak to chętnie otrzymał bym na niego namiar :)

Lecznica Homeopatia http://www.lecznica-homeopatia.pl/kontakt.html
Konkretny weterynarz - Piotr Martin (nie ma go na stronie), przyjmuje na Wawrzyniaka w Poznaniu. Polecam bardzo tę lecznicę, chodziłam tam z wieloma zwierzakami. Poziom empatii i atmosfera są tak super, że sama najchętniej chodziłabym się tam leczyć :D

Elzar napisał(a):
Co do tej alergii to próbowaliście zmienić też rodzaj wody jaką otrzymuje i poobserwować?

Baron dostaje wodę przefiltrowaną, nie próbowałam jej zmieniać. Z tym zmienianiem jedzenia/wody/otoczenia to jest niestety tak, że trzeba zmieniać po jednej rzeczy na raz. W przeciwnym razie nie wiadomo, która zmiana przyniosła efekt.

Póki co karma - bo to najczęstsze i też najłatwiejsze rozwiązanie. Później będzie faktycznie woda, a później najtrudniejsze - czyli otoczenie. Jeśli jest to alergia kontaktowa, to naprawdę trudno będzie znaleźć konkretny alergen, nawet przy wykonywaniu testów. Zdarza się tak psom jak i ludziom np. alergia na roztocza, których się nie da wyeliminować. Wtedy trzeba się nauczyć z nią żyć. ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sty 26, 2017 10:08 am 

Marynarz Dom stały (2 psy)

No u nas poza kurakiem, ktorego prosto dało się wyeliminować, wystepuje wlaśnie alergia kontaktowa i mimo ze jestem miłośnikiem świeczek świeczuszek aromatyzerów pomieszczeń wszelakich... To wsio poszlo w kosz. Nawet ajax :) i nawet mój balsam dove ;)
3 tyg sprzatanie mydlem i octem a potem chemia powoli wracała... Plyny do mycia podłóg wróciły - świeczusiami narkotyzuję się tylko w ikei :D Do kąpania psa johnson baby. Karmy, które wymieniacie wyżej u nas nie siadały. Po trovecie wyglądał jakby go osy pogryzły. Karma tylko z wołowiny się sprawdza no i zero drobiu w skladzie :/ No i leki - pol allegry aktualnie. Bo delikatna i nie podrażnia.
Ale w domu stale mam encorton na bardzo wszelki wu gdyby wydarzyła się nagła opuchlizna. Wet uczył mnie nawet jak wprowadzić rurkę w gardło ( mam na wszelki wu zestaw w domu/samochodzie/zestawie wyjazdowym)...
Dlatego trzymam kciuki by łatwo namierzyć winowajcę i by skończyło się jedynie na eliminacji, bo ja mam w domu psa alergika męża alergika i czujność 24/24 :mrgreen:

psiegryzki.com

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sty 26, 2017 5:08 pm 

Pies i mąż alergik ? :p to się trafiło !

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sty 26, 2017 5:17 pm 

Mój na szczęście w pełni zdrowy! Poprzedni piesek strasznie chorował , także wiem ile czasem trzeba się namęczyć zeby dojść do sedna z problemem :/ tamten piesek całe swoje życie był leczony i co chwile na coś innego :( bidulek, dawano mu na przeżycie około 10 lat a dożył 15. Chyba w zamian za to tym razem z nieba zesłano mi zdrowego Buldozka ❤

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sty 26, 2017 5:59 pm 

Super, że zdrowiutki :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sty 26, 2017 10:17 pm 

Tak :) Teraz Nasz Fajterek trzyma mocno kciuki żeby Kolega Baron z nim się zakumplował :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So sty 28, 2017 6:27 pm 

Ale zrobiło się tutaj cichutko :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: AnetaElk
PostNapisane: So sty 28, 2017 6:39 pm 

Marynarz

Masz racje, chyba wszyscy odpoczywaja, ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So sty 28, 2017 7:06 pm 

Marynarz

Nic nie cichutko tylko czekamy co dalej .DS czy DT ? Czy już wybrano ???

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So sty 28, 2017 7:22 pm 

Chyba nie wybrano, gdyby tak było to chyba byśmy wszyscy wiedzieli, nie wiem :p hihi

Ja dalej trzymam kciuki mimo wszystko :p :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So sty 28, 2017 7:33 pm 

Marynarz

Kajaz odezwij sie, bo my tu chyba jak na szpilkach czekamy na wiadomosci o Baronku

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]