Teraz jest Śr cze 11, 2025 10:03 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt gru 09, 2014 11:21 pm 

Mam pytanie...
Jak to jest z pseudohodowlami. Wiem ze DEZI przykladowo to pies z takiego miejsca, nie od prawdziwego hodowcy a od tzw biznesmana. Psy w klatkach. Od cieczki do cieczki. Eksploatacja na maxa a potem wyrzut do innego nowego domu. Ktos zarabia setki zlotych a potem pozbywa sie zwierzaka zebym ktos inny go leczyl za jak wiecie ciezkie pieniadze. Czy naprawde nic nie mozna z tym zrobic? Ukryta kamera? TV? Prasa? Jestem w stanie poczynic takie kroki... Zbyt wiele mysli gdy patrze na DEZUCHE :/

PostNapisane: Wt gru 09, 2014 11:37 pm 

Marynarz Dom Fundacyjny

Megan57 napisał(a):
DEZI z kazdym dniem nabiera odwagi. Wita nas za kazdym razem machajac ogonem ( wielokrotnie polamanym) musze to dodac bo boli mnie serce gdy widze jak ona macha tym ogonkiem.
Na stawy nie bierze tabletek. Lekarz powiedzial ze ma bardzo mocno zwichnieta nozke i jesli nie kustyka , a nie kuleje to znaczy ze ja nie boli i nie trzeba nic robic bo mozliwe ze to bardzo stare zwichniecie tak jak ogonek.

Ale dlaczego uważasz, że ona ma ogon połamany ?
Buldogi rodzą się bez ogonów a własciwie to ze szczątkowym ogonem i czasem przy tych dłuższych ogonkach to jest on "pozawijany/połamany" w esy floresy. Ale jest to "naturalne połamanie" a nie połamanie w dosłownym tego słowa znaczeniu.

W zwiazku z tym, że buldogi nie mają ogonów to te które coś tam na pupie mają to i machają nimi dośc specyficznie. Moja Uszka np próbuje kręcić kółka tym co tam z tyłu ma, Żwirek z kolei "odstawia" ogon od zadka i próbuje i to dosc nieudolnie machać ... pionowo :roll:
Reszta w zwiazku z brakiem czegokolwiek nawet nie próbuje machac. ;)

I jeszcze o "połamanych ogonach" - u mnie taki ma Luśka. Luśka ma na pierwszy rzut oka taki typowy buldogowy ogon czyli taki malutki owłosiony bąbelek, który wydaje się byc pusty w środku. Taaak - tak to on wygląda na zewnątrz. W środku jest kostne chińskie es połączone z esem-floresem.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt gru 09, 2014 11:38 pm 

Starszy Marynarz Dom stały (1 pies)

Zdjęcia Ślicznotki :)

Załączniki:
IMAG1992.jpg
IMAG1992.jpg [ 37.88 KiB | Przeglądane 6005 razy ]
IMAG1975.jpg
IMAG1975.jpg [ 28.85 KiB | Przeglądane 6005 razy ]
IMAG1972.jpg
IMAG1972.jpg [ 32.09 KiB | Przeglądane 6005 razy ]
IMAG1962.jpg
IMAG1962.jpg [ 36.05 KiB | Przeglądane 6005 razy ]
1 (1).jpg
1 (1).jpg [ 37.62 KiB | Przeglądane 6005 razy ]

PostNapisane: Wt gru 09, 2014 11:39 pm 

I jeszcze jedno, bo wcześniej się nie zmieściło :)

Załączniki:
IMAG1957.jpg
IMAG1957.jpg [ 37.72 KiB | Przeglądane 6005 razy ]

PostNapisane: Wt gru 09, 2014 11:50 pm 

Dziekuje za pomoc przy zdjeciach:) postaram sie o wiecej :)
Sprawa ogonka :) Dzieki za informacje co do ogonkow bo ja nie wiedziala tego. Tez sie ucze jeszcze... To ze miala polamany powiedzial chirurg. Miala obciety i miala tez duzo ..jakby to nazwac... stanow zapalnych na nim kiedys. Byc moze zwiazanych z obcieciem. Niewiem... Nie ma siersci na ogonie. Wogole siersc ma sztywna jak u prosiaka, ale juz widze ze to sie zmienia powoli :) Uszy tez ma w o niebo lepszym stanie :) wydaje mi sie ze zaczyna slyszec... Raz mnie uslyszala, a innym razem telefon jak dzwoni. Myje jej dwa razy dziennie strzykawka i podaje lekarstwo, jestem dumna z siebie musze sie tym pochwalic bo nie naleze do odwaznych jesli chodzi o podawanie czegokolwiek albo zderzenie z krwia itp

PostNapisane: Wt gru 09, 2014 11:53 pm 

Dom stały (3 psy) Transport

Pełna wyprawka, podoba mi się :)

A na pierwszym zdjęciu śpiąca i prosząca "Matka, nie rób już więcej zdjęć"

A właśnie co z tym ogonem? Jakoś zaaferowałam się nogą i przyznam się że przegapiłam ten fragment ale zgadzam się z Maupa4, te ogony wyglądają tak naprawdę jak pozostałość po ogonie, mój Maniek ma nawet ogon z dwóch niezależnych części. I tak po prostu ma, od urodzenia. Nie jest to żaden skutek pseudohodowli :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 12:08 am 

Dezi wlasnie przyszla do mnie i z blagalnym wzrokiem "czy moge wejsc na lozko" usiadla i czeka na pozwolenie :) i jak ja mam tu trzymac sie zasad.... No uleglam i pozwole jej troszke polezec :) Dobranoc wszystkim

PostNapisane: Śr gru 10, 2014 12:10 am 

"Troszkę" :lol:, troszkę Ci wierzę 8-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 12:19 am 

Marynarz Dom Fundacyjny

Megan57 napisał(a):
Sprawa ogonka :) Dzieki za informacje co do ogonkow bo ja nie wiedziala tego. Tez sie ucze jeszcze... To ze miala polamany powiedzial chirurg. Miala obciety i miala tez duzo ..jakby to nazwac... stanow zapalnych na nim kiedys. Byc moze zwiazanych z obcieciem. Niewiem... Nie ma siersci na ogonie. Wogole siersc ma sztywna jak u prosiaka, ale juz widze ze to sie zmienia powoli :) Uszy tez ma w o niebo lepszym stanie :) wydaje mi sie ze zaczyna slyszec... Raz mnie uslyszala, a innym razem telefon jak dzwoni. Myje jej dwa razy dziennie strzykawka i podaje lekarstwo, jestem dumna z siebie musze sie tym pochwalic bo nie naleze do odwaznych jesli chodzi o podawanie czegokolwiek albo zderzenie z krwia itp

To jeszcze o ogonkach ;)

One rodza się bez ogonków.
A jak rodzą się bez ogonków to im nikt tych ogonków nie tnie - a już zwłaszcza w pseudo to w to się nikt nie "bawi" i to u suczki, która ma służyc tylko do jednego.
A że pan chirurg powiedział, że ogon obcięty ? Cóż - nie każdy "misi wiedzieć", że tylko trzy rasy psów rodzą i rodziły się bez ogonów ;)
Kiedyś było prościej - psom cięło się ogony. I to pewnie u 75% ras. To jak nie ma ogona to jak nic ... cięty.
Teraz obowiązuje ustawa o zakazie cięcia i jeszcze trochę i będziemy się tłumaczyc z tego, że nasze psy nie mają ogonów bo przecież nie każdy musi wiedziec że "są trzy rasy psów które rodziły i rodzą się bez ogonów" - no i oczywiście te rasy nadal będą rodziły się bez ogonów.
Ja już się tłumaczyłam - i ciężko było zrozumiec pytajacemu ze te psy rodzą się BEZ ogonów ;)

A stany zapalne ? Tak to jak najbardziej tak. Luśka też tak ma - stale nawracające stany zapalne i odparzenia :roll: ale to dlatego że ten ogonek jest właśnie taki "połamany" czyli pozawijany. Ja smaruję ogon - ale nie tylko po wierzchu tylko we wszystkich tych załamaniach - tridermem. Zapytaj się weta czy Ty też możesz. Triderm to maśc z antybiotykiem.

Brak sierści na ogonie może byc spowodowany właśnie tym stanem zapalnym. Ona się nie "wyciera" czyli drapie o przedmioty tym swoim pupalem ? Jak zwalczysz stan zapalny i ogon nie będzie jej swędział to i sierśc odrośnie :)
A sierśc przy dobrym jedzeniu z "dnia na dzień" bedzie się poprawiac.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 12:35 am 

Ja stosuje najprostszy krem na odparzenia sudokrem. Najpierw przemywam wacikiem nasączonym octeniseptem a potem smaruje sudokremem. Zresztą tak samo robię z fałdami na pysku. Moja weterynarz powiedziała że ona swoim buldogom najpierw czyści wilgotnymi ściereczkami dla dzieci wszystkie "zakamarki" a potem kładzie sudokrem.

Co do ogonów to z moim pierwszym BF, 15 lat temu tak się właśnie musiałam tłumaczyć że nie miała obcinanego ogona bo wszyscy myśleli że tak i patrzyli na mnie z potępieniem :/

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 12:45 am 

Marynarz

Megan57 napisał(a):
Dezi wlasnie przyszla do mnie i z blagalnym wzrokiem "czy moge wejsc na lozko" usiadla i czeka na pozwolenie :) i jak ja mam tu trzymac sie zasad.... No uleglam i pozwole jej troszke polezec :) Dobranoc wszystkim

Hm....skad one wiedza ,ze lozko to dobra sprawa?moje obie bulwy /a czasem i astunia/SPIA w lozku :D
DOBREJ NOCY zycze :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 11:54 am 

Taaaa... skad wiedzialysie... Spala ze mna prawie cala noc. Nie potrafie jej odmowic bo mi jej szkoda ze kiedys nie miala tego... Zero konsekwencji we mnie puuhhh :geek:
:)

PostNapisane: Śr gru 10, 2014 11:56 am 

Bardzo dziekuje Agnieszce za doinformowanie i mnostwo cennych wskazowek co do alergii, zywienia, pielegnacji, chorob, Pseudohodowli i wiele wiele innych. Kazda wskazowka dla nas jest na wage zlota :) Bardzo dziekuje i ciesze sie ze tu jestescie :*

PostNapisane: Śr gru 10, 2014 12:04 pm 

Dom stały (1 pies) Dom Fundacyjny Transport

Polecam się na przyszłość :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 5:31 pm 

Kolejna porcja zdjęć Dezuni + film :)

https://www.youtube.com/watch?v=vTYNQ0Obtss

Załączniki:
IMAG2026.jpg
IMAG2026.jpg [ 39.88 KiB | Przeglądane 5963 razy ]
IMAG2014.jpg
IMAG2014.jpg [ 35.19 KiB | Przeglądane 5963 razy ]
IMAG1993.jpg
IMAG1993.jpg [ 30.28 KiB | Przeglądane 5963 razy ]
IMAG1998.jpg
IMAG1998.jpg [ 39.36 KiB | Przeglądane 5963 razy ]
IMAG1985.jpg
IMAG1985.jpg [ 43.11 KiB | Przeglądane 5963 razy ]

Ostatnio edytowano Śr gru 10, 2014 5:32 pm przez pyskkaa, łącznie edytowano 1 raz
Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 5:31 pm 

:)

Załączniki:
IMAG2018.jpg
IMAG2018.jpg [ 26.26 KiB | Przeglądane 5963 razy ]

PostNapisane: Śr gru 10, 2014 8:31 pm 

Transport

a synek znowu zadowolony.. chyba nie odda Dezuni? :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 8:45 pm 

Marynarz

Mala jest przesliczna ,film z nia rozczula /BULWA jest na nim PRZESZCZESLIWA :-)
nikt nie ma sumienia wyrzucac buldozek z lozka ,a juz szczegolnie gdy sa po tzw przejsciach ...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 9:03 pm 

Kapitan Dom stały (2 psy) Dom tymczasowy Transport

Megan, nic się nie stresuj i pytaj! Buldog to nie pies tylko buldog ;) i nie mając wcześniej styczności z rasą nie ma szans żeby samemu to ogarnąć ;) każdy kiedyś miał swojego pierwszego buldoga ;)

Jeszcze o ogonku - to miejsce u większości z nich (każdy ogonek jest odrobinę inaczej zbudowany) wymaga szczególnej pielęgnacji, bo tam jest ciepło, wilgotno, powietrze słabo doplywa, a skóra się łuszczy. Dlatego to świetne miejsce dla bakterii. Trzeba po prostu dbać, jak pisały dziewczyny, np chusteczki dla niemowląt (hypoalergiczne, bez zapachu, polecam takie różowe z rossmanna) i smarować sudocremem (cieniutko). Szybko wejdzie Wam to w nawyk ;)

A jak Dezi znosi wszystkie te zabiegi, nie marudzi wcale? Takie czyszczenie uszu raczej dla wielu psów nie jest najprzyjemniejsze...

Na wielu zdjęciach widzę, że Dezi ma szeleczki, nie zdejmujecie ich wcale? Warto, bo wtedy psu wygodniej. My też w biustonoszach nie śpimy ;) (no może poza Carrie Bradshow ;))

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr gru 10, 2014 9:24 pm 

Na filmie widać że niezła z niej telewidzka ;p
Preferuje jakieś specjalne gatunki filmów? :D

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]