Teraz jest Wt cze 10, 2025 12:02 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt sty 20, 2017 12:46 pm 

może warto spróbować jakiejś innej karmy z bialkiem hydrolizowanym, które nie uczula?
Dziewczyny z załogi bardzo polecają trovet ohd, ponoć jest rewelacyjna przy wszelkich alergiach pokarmowych :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt sty 20, 2017 8:28 pm 

Marynarz

Mój francuski Foko przyszedł od małego z Acaną i szybko okazało się, że jest uczulony i teraz dostaje Hills'a z jagnięciną i wcina jak szalony a jak skończy się worek i dam mu np Purinę albo boscha to podchodzi i wącha ale odchodzi chyba, że dam z ręki. Najlepiej podejść do sklepu zoologicznego i kupić po 10 dag różnych karm i zobaczyć w domu co będzie chciał jeść bo w sklepie często psy nie chcą nawet spróbować bo jest za dużo zapachów. Najlepiej zacząć od karmy bez kurczaka jak nie przejdzie uczulenie to wtedy myśleć dalej bo myśmy u jednej z weterynarzy usłyszeli, żeby ciastek nie dawać albo marchewki... no bezsens. Skończyło się na zmianie karmy :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So sty 21, 2017 12:49 am 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Prawdziwy Baron z niego :) słodki piesio :*

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So sty 21, 2017 12:31 pm 

Marynarz

15malinkas, Bonita - nie mogę dać mu nagle nowej karmy, zwłaszcza do spróbowania, bo alergia pokarmowa niekoniecznie ujawnia się zaraz po spożyciu alergena. Czasem reakcja może nastąpić po kilkudziesięciu minutach, czasem po 12 czy 24 godzinach, ale czasem nawet dopiero po 3 dniach (zwłaszcza, jeśli przez te 3 dni stężenie alergenu cały czas wzrasta). Przez to mogę dopiero po długim czasie i wielu zmianach karmy dojść co mu właściwie szkodzi.

Poza tym, psiaki nie lubią nagłych zmian karmy i ostatecznie już nawet głodówka może być zdrowsza niż takie nagłe kombinacje... Dlatego poczekamy na veta, może okaże się, że alergia jest wywołana zaburzeniami hormonalnymi i jedzenie nie będzie miało wtedy tak dużego znaczenia.

Na chwilę obecną po prostu nakupiłam mu suszonego mięsa i ryb i dużo ćwiczymy "siad" i "daj łapę" - wtedy między nagrodami przemycam mu karmę i zjada. ;-)

Poza tym na alergię reaguję zewnętrznie; zasypka do niemowlęcych podrażnionych pup Alantan i krem cynkowy Sudocrem, przeznaczony dla tej samej grupy odbiorców. Wcześniej oba produkty były testowane na ludziach i szczurach (kiedyś miałam ich wiele i też chorowały) - jeśli mnie i gryzoniom pomagały i nigdy nie szkodziły, to z Baronem powinno być tak samo.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So sty 21, 2017 10:50 pm 

Marynarz Dom tymczasowy Dom stały (1 pies)

Jutro mam wizytę przedadopcyjną. Bardzo chciałabym go zaadoptować. Mam już jednego cudownego półtorarocznego buldożka czarnej maści i od miesiąca szukam dla niego kolegi. Całkiem przypadkowo natknęłam się na załogę Buldoga i od razu wypełniłam wszelkie formalnosci ;p zakochalam sie w Baronie :) Szukałam wlaśnie buldożka wyglądającego jak on! Chyba los mi zesłał ;p mam nadzieje, ze trafi do mnie, bardzo bym chciala!! ;)

Pisze w trybie zenskim bo zalozylam konto na mojego chlopaka z ktorym mieszkam i obydwoje pragniemy tego energicznego psiaka :) trzymamy kciuki!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So sty 21, 2017 11:17 pm 

Starszy Marynarz Dom stały (2 psy) Transport

Dt ma 14 dni na podjęcie decyzji czy psiak zostaje u nich

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So sty 21, 2017 11:35 pm 

Jestem nowa i nie za bardzo jeszcze ogarniam forum, ale ok przyjmuje do swiadomosci i biore to w takim razie pod uwage ;)

Ale kciuki trzymac będę nadal

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 12:16 am 

Marynarz

Loj cudaki w tej naszej zalodze, marze o dwoch buldozerach w naszym domku, bede takze chetna na Baronka, mielismy juz bf niestety walczac ile moglismy nam odszedl. Nasz Bandi zawsze zostanie w naszych sercach. Natknelam sie przypadkiem na zaloge buldozkow, czytaliśmy i zainteresowalismy sie forum. Dlatego zdecydowalismy sie adopcja i pomoc pieskom.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 2:43 pm 

Marynarz

Jeśli chodzi o moją decyzję, to jest jeszcze zupełnie nie podjęta - Baron pojawił się u mnie nagle i z założenia na tymczas, ale... Jest super psiakiem, więc przyprawia mnie o wątpliwości. ;-)

Wczoraj pojechaliśmy w gości do mojego brata i jego dziewczyny oraz ich pekińczyczki Lejdzika. Baron był wniebowzięty ilością towarzystwa. :-) Umie jeździć samochodem - jest spokojny, nie boi się ani nie wierci.

Nie ma prawie żadnych problemów behawioralnych. Jedyne co może przeszkadzać to brak okiełznania w radości - ale to kwestia treningu. Dosyć mocno ciągnie na spacerach, nie daje się póki co przywołać do porządku. Komenda "noga" jest mu zupełnie obca. Aż mnie bolą piszczele od stawiania oporu sile tej małej Baryłki Mocy. ;)

Nie ma natomiast, nawet w zabawie, żadnych zapędów do agresji. Kiedy za mocno pacnie łapą czy zębami wystarczy głośne "ała" i zupełnie się zatrzymuje i patrzy z troską i współczuciem. ;-) Można mu wkładać palce a nawet i całe dłonie do paszczy i nic sobie z tego nie robi. Nawet jeśli akurat je. Podczas jedzenia to chyba nawet mile przez niego widziane, bo nadal wręcz oczekuje ode mnie karmienia ręką. :?

Ze względu jednak na brak opanowania jest w stanie zrobić krzywdę zupełnie niechcący - podskakując i opadając bezwładnie na ludzi czy inne psy, a także np. na stolik pod telewizor czy szklaną ławę... W efekcie inne podobne wielkością psy się go boją. Jego dynamika w połączeniu z jego masą budzi w nich poczucie zagrożenia. A on przecież taranuje je z najlepszymi intencjami i z zupełnie szczerej radości... ;)

Wyjątkiem jest mały Lejdzik - ustawiała wczoraj Barona po kątach. Biedaczysko się bał tej małej jędzy, a ona machając kitą warczała i szczekała na niego tym bardziej, im bardziej on się bał. Baron póki co nie przejawia ani cech dominanta ani psa zaborczego (W przeciwieństwie do Lejdzika...). Na ujadającą bez przerwy suczkę ani razu nie szczeknął, w ogóle nie było obaw, że mógłby jej coś zrobić.

Poza tym trochę ma problem z trzymaniem moczu i potrzebuje 4-5 wyjść dziennie, a i nawet przy takiej ilości jeśli ma za dużo wrażeń to może zapomnieć dać znać że musi wyjść za potrzebą i po prostu sobie siknąć. Ja nie mam problemu żeby z nim często wychodzić bo pracuję w domu, ale z pewnością nie ma szans w tej chwili, żeby Baron w dzień wytrzymał 8 godzin. Dzisiaj np. o 9 był rano na siku, a o 12 siknął na podłogę. :(

Nie sądzę, by wynikało to z olewania dobrych manier, bo na spacerze pięknie robi całe zestawy. Poznaje kiedy wracamy do domu i sam dobrze wie, że to pora na kupkę i ostatnie siku. Zobaczymy, co powie wet na to słabe trzymanie moczu.
Załącznik:
Komentarz: Tak włazi pod kołdrę i się przytula :-)
IMAG2203 2.jpg
IMAG2203 2.jpg [ 236.98 KiB | Przeglądane 3250 razy ]

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 2:48 pm 

Macie jeZcze 9 dni a to sporo czasu :)) co do sikania może warto sprawdzić nerki i pęcherz?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 2:48 pm 

Marynarz

Załącznik:
IMAG2208.jpg
IMAG2208.jpg [ 221.68 KiB | Przeglądane 3248 razy ]

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 3:04 pm 

Marynarz

elaa napisał(a):
Macie jeZcze 9 dni a to sporo czasu :)) co do sikania może warto sprawdzić nerki i pęcherz?

Decyzja musi być podjęta raz i amen, więc pewnie będę się z nią nosić jeszcze minimum tydzień.

Z tym sikaniem to może być też tak, że to efekt branych przez niego leków na alergię... Przyszły z nim "w zestawie". Niestety lista skutków ubocznych jest długa i właśnie nerki i pęcherz się też przewijają.

Trochę będzie trzeba pojeździć do weta i poszukać rozwiązań. Jutro dam znać, jaka będzie wstępna opinia i zalecenia co do dalszego postępowania. :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 3:28 pm 

U nas przez calcort tak niestety jest z sikaniem . Na spokojnie nie spieszy się taka decyzja musi być przemyślana na 100%

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 5:50 pm 

Marynarz

Spokojne przemyślcie decyzję, macie na to czas. Pamiętam jak to my byliśmy DT dla Lennoxa (buldoga angielskiego) mieliśmy urlop więc postanowiliśmy poświęcić mu nasz czas, miał być tylko na chwilę bo "czekaliśmy" na naszego wymarzonego psa (rudego, buldoga francuskiego, max 2 lata). Ale trzeba wiedzieć, że wymarzone psy nie istnieją. To adopociaki wybierają nas, to nam ufają wierząc, że od teraz będzie już tylko lepiej. Nasza decyzja nie mogła być inna i Lennox został - biały, buldog angielski, wtedy 5 letni, za kilka miesięcy świętujemy 3 lata razem. 3 najlepsze lata !!!! Trzymam kciuki za wasze decyzje, te podjęte sercem ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 7:54 pm 

Dom Fundacyjny

Monika absolutnie się zgadzam!
Ja chciałam suczkę BF koniecznie rudą - mam samca mopsa bardzo czarnego :lol: I nie zamieniłabym na żadną rudą dziunię ;)

Kaja - serce Wam podpowie ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 8:58 pm 

Pozdrawiamy Baronka od naszego Fighterka, ktory siedzi i patrzy w komputer;p

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 9:12 pm 

Ja też tak miałam - beżowa max 2 letnia najlepiej zdrowa mopsia - a tu nagle Lola 7 letnia schorowana buldożka angleiska, 3 mopsy też są ja wierzę w przeznaczenie

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sty 22, 2017 9:52 pm 

Marynarz

Cześć Kaja,

To ja Tobie przywiozłam Barona. Cieszę się, że do Ciebie trafił, bo z tego co czytam bardzo dobrze mu pod Twoją opieką :)

Co do ciągnięcia na smyczy, możesz spróbować zachęcić go do spacerowania przy nodze smakołykiem. Naszego Mango tak uczyłam, ponieważ też ciągnął. Gdyby nie pomogło, to polecam też szelki z przednim zaczepem. Kiedy pies ma smycz przypiętą z przodu i zaczyna ciągnąć, wtedy odwraca się przodem do Ciebie. Nie będzie miał innej możliwości spacerowania, jak tylko przy nodze :) Bardzo dobre szelki tego typu szyje na wymiar pani Joanna z Fransja Elegansja http://fransjaelegansja.weebly.com/

Nasz Mango też miał problem ze skórą, wypadającą sierścią, wysypką na brzuchu i swędzeniem. Miał wielkie bąble na których odstawała mu sierść.
Dostawał sterydy w zastrzykach. Po sterydach też miał problem z częstym sikaniem. Musieliśmy wychodzić co 3 godziny na spacer (również w nocy, bo piszczał). Wykonaliśmy wszystkie badania moczu i krwi łącznie z profilem tarczycowym oraz wielokrotne zeskrobiny skóry i pełen biogram. Jedyne co wyszło to niedomagające przytarczyce i zbyt wysoki poziom fosforu, który powoduje odwapnianie kości. Wykastrowaliśmy go również, bo testosteron wpływa przecież na całą gospodarkę hormonalną.
Teraz nie podajemy żadnych sterydów, a suplementujemy jedynie wapnem Vetcal i Biotyną z Dolvitu. Dodatkowo karmę polewam łyżeczką oleju lnianego oraz łyżką jogurtu naturalnego. Bez "dosmaczenia" karmy nawet nie chce spojrzeć na miskę :) Jogurt pomógł nam uporać się też z problemem zjadania kup.

Próbowaliśmy różne karmy dla alergików. Teraz podajemy Husse Opus Ocean z łososiem, ziemniakami i hydrolizowanym białkiem, bez zbóż i ryżu. Efekt jest taki, że sierść lśni i nie wypada. Mango już nie łysieje i nie ma żadnych objawów alergii. Odpukać :)

Wszystkiego dobrego dla Ciebie i dla Barona.

Jeśli mogłabym Ci coś doradzić w "walce" z kłopotami Barona, to pisz śmiało. :)

Pozdrawiamy serdecznie
Sylwia i Mango

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn sty 23, 2017 12:34 am 

Marynarz

Mateusz91 napisał(a):
Pozdrawiamy Baronka od naszego Fighterka, ktory siedzi i patrzy w komputer;p

A Fighter też reaguje na psy na ekranie? :D Baron mojemu bratu o mało nie skasował 50'' TV jak zobaczył w teledysku biegnące wilki... :shock:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn sty 23, 2017 2:03 pm 

Lubi oglądać tak :p a jak widzi coś dziwnego to wykrzywia główkę :D

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]