Teraz jest Pn cze 09, 2025 11:35 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz kwi 21, 2016 9:07 pm 

Marynarz

tez napiszę to co inni. Buldog i kolczatka to nie działa. Pamiętaj, że buldogi to rasa wyhodowana do walki i inaczej reagują na ból. To jedno a drugie, to rasa mająca problemy z oddychaniem więc coś co będzie dodatkowo uciskało gardło jest niekorzystne.
Mam dwa buldogi i potwierdzam, że są dominujące i mają swoje pomysły na życie.
Moja Lufa dała nam popalić na początku w jej przypadku sprawdziła się konsekwencja i nagrody za dobre zachowanie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz kwi 21, 2016 9:46 pm 

Dom stały (1 pies)

A jak dzisiaj wyjście na spacerek??

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz kwi 21, 2016 10:59 pm 

Marynarz

nie bede ukrywal, przetesowalismy kolczatke. rezultat 2-1 na + ... Max jest bardzo mądry i wydaje mi sie, ze rozumie, ze to nie na złość.. po powrocie dostal chrupki za dobre sprawowanie :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz kwi 21, 2016 11:57 pm 

Starszy Marynarz Dom stały (2 psy) Transport

Jak dla mnie masakra .... No ale coż

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 6:42 am 

Szczerze powiem ze tez jestem zawiedziona że uzyliscie kolczatki :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 7:58 am 

Marynarz

Sztuką jest nie zmusić psa by ładnie szedł, a doprowadzić do tego by chciał iść ładnie. Tutaj problem nie wymaga użycia siły w postaci kolczatki.
Nie chcę wywoływać burzy jednak mam wrażenie, że podążasz najmniejszą linią oporu i po prostu nie chce ci się pracować nad psem tak jak należy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 8:06 am 

A ja chciałabym aby ktoś z zarządu się wypowiedział - bo mam obawy teraz kolczatka co będzie dalej. A taka prawda jezeli to dominacja to przejdzie na inny aspekt domowego zycia bo nie odpuści

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 9:05 am 

Marynarz

nie martwcie sie, dzisiaj probujemy znowu na szelkach :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 9:48 am 

Marynarz

mnie tez sie nie wydaje ze jest to ok niepowinienes wogole jej zakladac.... i kombinowac raz to raz to... szelki, szelki, praca i czas według mnie...
Kolczatke przerabialam uwaga ze spanielem JAK mialam kele 12lat ojciec moj inteligent wymślił to jako sposob na agresje Rufusa na facetow i spacery efekt był taki ... ze Rufi gryzł i atakowal ojca kiedy ja z matka znikałysmy z pola widzenia a przy nas udawal aniola , sikal do butów taty, niszczyl TYLKO jego ubrania, gazety wszystko... w efekcie ostro ojca zdominowal i zastraszyl.... na szczescie tata dostał delegacje nie bywal w domu pies troche sie uspokoil i zapomnial a gdy wracal pracowalismy dawal mu smackzi, paroweczki , i malymi krokami po uwaga 6MIESIĄCACH tata moj wyszedl z nim na spacer na smyczy a piest dal sie pogłaskac i przestal go atakowac.... do konca juz swoich dni Rufus ojcu nie ufal... a był z nami jakies 10 lat.... problemy zaczely sie gdy mial 5/6 nie wiem czemu... ale do facetow problem mial zawsze....
ja na twoim miejscu bym nie kombinowala by nie pogłebic jego złych zachowan ,ktore juz naprawde ładnie wypracował

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 12:13 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Szkoda, że wiesz lepiej Grzkam

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 3:03 pm 

Kolczatke w przypadku angola uważam wręcz za niedopuszczalne. Jak juz słusznie już ktoś zauważył są to psy pierwotnie stworzone do walk z bykami więc stąd ich upór oraz duża siła. Pamietajcie też, że jeśli angol na skutek scisku kolczatki uzna to za agresywne lub krzywdzące zachowanie to reakcja może się okazać odwrotna od zamierzonego. Kolczatke to jednak rozwiązanie siłowe iw przypadku angola, zwłaszcza po przejściach może się okazać najgorszym z możliwych.. Ale angole to często zarloki więc solidne szelki i dobre przysmaki są lepszym rozwiązaniem. A siłowanie się z angolem stanowczo odradzam, zwłaszcza w przypadku Twojej mamy

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 3:13 pm 

a jak ciągnie za smycz polecam szelki norweskie nie będzie miał jak

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 4:08 pm 

Dom stały (2 psy) Transport

Kolczatka nie jest rozwiązaniem! grzkam używasz kolczatki zamiast obroży lub szelek, myślisz że wbijanie w szyję psa metalowych drutów załatwi proces wychowania, że Maks zrozumie co od niego wymagasz?
Może zacznij od siebie. Załóż kolczatkę i niech ktoś delikatnie Ciebie pociągnie na smyczy. Poczuj to, co czuje Maks!
Nie masz go tresować, a WYCHOWYWAĆ! On nie ma być maszyną, a twoim przyjacielem.

Uważam, że używanie kolczatki jest niedopuszczalne. Pies powinien chodzić w szelkach, a w wyjątkowych sytuacjach w obroży. Maksowi musi być dany czas, skąd on ma wiedzieć, że źle robi?! Trzeba mu pokazać o co chodzi przewodnikowi/opiekunowi, czego się od niego oczekuje. Za ładny, prawidłowy spacer powinien być nagradzany od razu np. miłym głosem, klepaniem w bok, karmą. Jak zaczyna sięgać za smycz można spróbować odwrócić jego uwagę, przywołać i jeśli zareaguje nagrodzić jak wyżej. Czas nauki to minimum tydzień - dwa, a nie już od niedzieli przetestowana jest obroża, szelki i kolczatka.
Pies nagradzany będzie zdecydowanie bardziej oddany niż pies karany, bo ten będzie zlękniony.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 4:16 pm 

Szkoda, by ten psiak wrócił do punktu wyjścia...
:(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 4:48 pm 

mam nadzieje ze to przemyslisz ..... i zaczniesz z Maxem pracowac szkoda by to co wypracowal behawiorysta wrocilo badz jeszcze gorzej nasilo sie

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 5:05 pm 

Dom stały (1 pies)

Pójście na skróty to żadne rozwiązanie..a kolczatka według mnie jest właśnie owym skracaniem sobie drogi..

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 7:39 pm 

Marynarz

caly czas probojemy, 2x jej uzylem i juz wiemy (w zasadzie mama, ze to nie pomaga).

popoludnie spedzielismy dzialkowo, Max byl zachwycony ze moze pochasać po swiezo skoszonej trawce :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Allegro - darmowe galerie zdjęć

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 8:18 pm 

Dom stały (1 pies) Transport

Sorry, że wrzucam w wątku Maxa zdjęcie Reda, ale zastanów się nad takimi szelkami, pies zapięcie do smyczy ma na plecach, przy odpowiedniej smyczy nie ma szans, żeby ją chwycił.

Załączniki:
IMG_5306.jpg
IMG_5306.jpg [ 165.64 KiB | Przeglądane 5850 razy ]
Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 8:36 pm 

Marynarz

cenna rzecz. one maja jakas fachowa nazwe moze? to smycz zwijana ?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt kwi 22, 2016 8:39 pm 

Marynarz

Forum jest między innymi po to, byśmy mogli sobie na wzajem pomagać. Są tu ludzie którzy nie są przypadkiem w Zarządzie, ludzie którzy mają duże doświadczenie, osoby które są częstymi DT, prawdziwi psi pasjonaci, znawcy i miłośnicy- jeśli wszyscy odradzają ci jakieś rozwiązanie to doceń to i posłuchaj. Nie rób tego, co tobie się tylko wydaje.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]